Belföld

Másodfokú készültség a Tisza szegedi szakaszán

Másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget csütörtök déltől a Tisza szegedi vízmércéhez tartozó szakaszán – tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

Borza Tibor védelemvezető-helyettes közölte, a Tisza magas vízállására és a folyó áradó tendenciájára tekintettel a Hármas-Körös alsó két őrjárásában pedig harmadfokúra emelték a készültséget. Csütörtök déltől az ATI-VIZIG működési területén csaknem 238 kilométeren másod-, 14,8 kilométeren pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A Tisza Szegednél webkamerán
A Tisza élőben Szegednél az ATI-VIZIG webkameráján

Az Alsó-Tisza tetőzése a hét végére várható: Mindszentnél a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, Szegednél kevéssel másodfok fölötti vízállással. A belvízhelyzet a védekezési munkának és a kedvező időjárásnak köszönhetően tovább javult, így egy kivételével valamennyi belvízvédelmi szakaszon szerdán, illetve csütörtökön megszűnik a területi készültség. Az igazgatóság területén 26 szivattyútelep üzemel, ezek szerdán összesen 2,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A belvíz borította terület nagysága 25 ezer hektár – tudatta a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik