Belföld

Román és szerb egészségturizmus Szegeden

egeszsegugy(2)(430x286)(1).jpg (egészségügy, )
egeszsegugy(2)(430x286)(1).jpg (egészségügy, )

A legfőbb okok amelyek miatt a határon túli betegek inkább Szegedet választják, az itteni orvosi ellátás minősége, az egészségügyi dolgozók hozzáállása és az ár-érték arány.

 

Az egészségturizmus a turizmus azon ága, mely az egészségi állapot megőrzése vagy javítása érdekében történik. Tehát itt nem beszélhetünk a kikapcsolódás tényezőjéről, teljesen más motiváció hajtja azokat, akik a turizmus ezen formáját művelik.

A cikksorozat alatt elvégzett kutatások azt mutatják, hogy az egészségturizmus jelensége nem függ sem korcsoporttól, sem távolságtól. Csakis az ellátás minősége fontos. A szegedi orvosellátás inkább a romániai betegek körében népszerű. Már a rendszerváltás után is jártak át betegek Szegedre jobb orvosi ellátás reményében, ám ez a jelenség inkább a kétezres évek után erősödött fel.

A legfőbb okok amelyek miatt a betegek inkább Szegedet választják, az itteni orvosi ellátás minősége, az egészségügyi dolgozók hozzáállása és az ár-érték arány. A legtöbb beteg mind diagnosztikai, mind kezelési célból veszi igénybe az itteni klinikák, gyógyfürdők szolgáltatásait. Általában komoly betegségekkel fordulnak az itteni orvosokhoz, valamint kezelésváltás vagy másodvélemény kérés céljából is sokan ellátogatnak a szegedi klinikák valamelyikére.

A legtöbb megkérdezett beteg teljes mértékben elégedett az itteni ellátás minőségével és másoknak is bátran ajánlja ezt a lehetőséget.  Bár többségében a határ menti településekből érkeznek betegek sok a messzebbről, pl. Erdélyből érkezett beteg is. A külföldi betegek nem csak magyar anyanyelvűek. Ők tolmácsok segítségét kérik, amikor a szegedi orvosellátást veszik igénybe.

A válaszok során, bár a megkérdezettek többsége elégedett volt, egy probléma folyamatosan felmerülni látszott: göröngyös az út, amelyen egy magyar nyelven nem beszélő betegnek végig kell menni, hogy eljusson a diagnosztikáig vagy kezelésig.
Fontos lenne megkönnyíteni a betegek útját, hisz amúgy is életük egy nehezebb szakaszán mennek keresztül. Célszerű lenne egy olyan helyi, nyilvános adatbázis kialakítása, mely négy nyelven (angol, magyar, román, szerb) tartalmazná az összes állami és magán kórház nevét, elérhetőségét és pontos címét, a szakorvosok és időpontokért felelős nővérek (akik legalább 2 nyelven beszélnek) nevét és elérhetőségét, valamint fordításokat vállaló tolmácsok neveit és elérhetőségeit. Továbbá célszerű lenne az alap kezelési, kivizsgálási, tolmácsolási díjak feltüntetése is. Így a beteg egy sokkal tisztább képet kapna, ami jelentősen megkönnyítené az itteni orvosi ellátás igénybevételét. Ezáltal az ide látogató betegek száma is növekedne.

Az egészségturizmus a turizmus egy viszonylag újabb, ám igen hasznos formája. Próbáljunk minél többet kihozni belőle!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik