Belföld

Megújul a Halesz

Csónakázó tó helyett, fitness park lesz a Halesz, ha a fejlesztések megvalósulnak.

A 14-es választókörzet több városrészt fog át és igen változatos a területek jellegét tekintve is. Mindezek meghatározzák a fő fejlesztési irányokat is, amelyekről a 2013-as költségvetés által biztosított lehetőségekkel együtt sajtótájékoztatón számolt be Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Szerintem – az összetételt illetően – a legszínesebb választókerület az én képviselői körzetem. Magába foglal lakótelepet, kertvárosi övezetet, vidéki jellegű településrészt, ipari zónát, és itt található a legnagyobb egészségügyi centrum is, a Szent György Kórház. – kezdte sajtótájékoztatóját a 14-es körzet bemutatásával Dr. Dienesné Fluck Györgyi.

Az önkormányzati képviselő a 2012-es esztendőről is szólt, hiszen ekkor fejeződött be egy fontos nagyberuházás, a szennyvízhálózat kiépítése. Ezen munkálatok teljes egészében érintették Börgöndpusztát, valamint Ráchegy és Búrtelep egy részét.

Minden örömbe  vegyül egy kis üröm is, így van ez jelen esetben is. Az eddig is eléggé rossz állapotban lévő utak szinte járhatatlanná váltak. Igaz, hogy megtörténtek a sávos helyreállítások, sőt egyes utcákat teljes szélességben le is aszfaltoztak, de a hosszú, igen csapadékos tél és a tavasz megtette romboló hatását. Ezek garanciális rendbetétele megtörténik. Ebből az állapotból kiindulva a 2013-as évtől az utak ütemezett helyreállítására kerül sor. – ismertette a képviselő. Ráchegyen sor kerül a Zimonyi utca felújítására. A Pancsovai és a Titeli utcák tervezése is befejeződött, jelen pillanatban az elektromos hálózat kiépítésével kapcsolatban folynak egyeztetések a Főépítészi Irodával, ezek után kerülhet sor a világítás terveztetésére.

Nem a szennyvízcsatorna építéshez kapcsolódik, de az idei évben elkészül az Erzsébet út páratlan oldala a Kinizsi utcától a kórházig. A kertvárosi övezetekben a közvilágítás korszerűsítése reményeink szerint az idén megvalósul, ez körzetünkre is  érvényes. 

Választókerületünkben két nagy munka van folyamatban. Az egyik a Mártírok útja.  Az idei évben fejeződik be a csapadékvíz-csatorna átépítése, és ha minden közmű és egyéb földalatti kábel  megfelelő állapotba  kerül, végre kezdődhet a sokat ígért, de végre megvalósuló útépítés, amely a 2014-es évben be is fejeződik. 

A másik nagyberuházás Börgöndpusztán a bekötő út megépítése. Tudni kell, hogy a nevezett út állami kezelésű, de városunk – eleget téve az itt élők jogos kérelmének – a saját költségvetésének terhére megvalósítja ezt. 

A Halesz városunk egyik legkedveltebb parkja. Tárgyalások folynak az ALCOA-val, hogy milyen ütemezéssel és milyen mértékű anyagi forrással tudják a munkák megvalósulását támogatni. A tervezés szakmai előkészítése már megtörtént, amely magában foglalja a vízelvezetést, a futópálya  felújítását, a közvilágítás kiépítését a pálya körül, két ivókút megépítését, idősek és fiatalok számára fitnesz park kialakítását, gyermekek számára KRESZ-pályát, valamint a nyilvános WC felújítását és  üzemeltetését. 

Minden képviselőnek rendelkezésére áll egy képviselői keret, amelyből a lakók számára fontos, kisebb volumenű kéréseknek tudnak eleget tenni. Többek között ebből a keretből valósulhat meg a KÖFÉM-lakótelepen egy kényszerből lebontott játék pótlása. Ugyanitt a garázssoron – a betörések miatt – új lámpatest kihelyezésére is sor kerül.

Ráchegyen a Rácbányánál lévő parkban  a lakók összefogással egy kisméretű focipályát hoznak létre, amelyet anyagi hozzájárulással tudok támogatni. Búrtelepen a Madác, illetve a Bem utcában egy-egy járdaszakasz felújításához járulok  hozzá. A Jedlik Ányos utcában az út szélére védőkorlátok kihelyezése történik meg.

Tudjuk , hogy a kórház környékén, a parkolási nehézségek miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Igazából ezen a helyzeten szerintem egy parkolóház megépítése segítene, de ez egyelőre csak álom. A  kialakult helyzetet addig is kezelni kell.  Ez év júniusától az orvosok számára fenntartott parkoló  mindenki számára megnyílik, több mint nyolcvan gépkocsi parkolhat ezen a helyen. Az esetleges pénzmaradványból pedig az időközben előálló problémákat szeretném majd megoldani- zárta a sajtótájékoztatót Dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik