Belföld

Megkötötték a röghöz kötés-alkut

Balog-Zoltan-a-HOOK-vezetoivel-egyeztet(210x140)(1).jpg (Balog Zoltán a HÖOK vezetőivel egyeztet)
Balog-Zoltan-a-HOOK-vezetoivel-egyeztet(210x140)(1).jpg (Balog Zoltán a HÖOK vezetőivel egyeztet)

Közös nyilatkozatban szentesítették a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai a röghöz kötés intézményét.

Balog Zoltán szerdán ismét hivatalában fogadta a Felsőoktatási Kerekasztal tagjait. Az ülésen a felek közös nyilatkozattal zárták le a hallgatói szerződésekkel kapcsolatos problémák rendezésének ügyét – áll az EMMI közleményében.

Az emberi erőforrások minisztere honlapján is megjelentette azt a nyilatkozatott, amelyben a felek – köztük a HÖOK képviselői – aláírásukkal fogadják el, hogy lezártnak tekintik a hallgatói szerződésekről szóló vitát. A dolog furcsasága, hogy Balog Zoltán már pénteken benyújtotta azt a törvénymódosítást a parlamentnek, amely többek között a hallgatói szerződés részleteit is tartalmazza.

Mint írtuk, a javaslat tartalmaz az eredeti elképzelésekhez képest számos könnyítést, ugyanakkor beemeli a törvénybe, hogy az ösztöndíjas hallgató adatait az azok nyilvántartásáért felelős – egyelőre pontosabban nem körvonalazott – szerv minden további nélkül átadhatja a nemzetbiztonsági hivatalnak.

Fontos könnyítés ugyanakkor, hogy a tandíjmentességet (állami ösztöndíjat) kapó hallgatónak az oklevél megszerzését követő 20 éven belül a finanszírozott tanulmányok idejével megegyező időtartamban kell munkaviszonyt fenntartania „magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál”, vagy vállalkozói tevékenységet folytatnia „magyar joghatóság alatti” cégnél.

Aki nem teljesíti időben itthon a munkavállalási kötelezettségét, annak vissza kell fizetnie a magyar államnak képzési költségeit, de nem a jegybanki alapkamattal, hanem az éves inflációval növelt összeget kell majd átutalnia. Mentesülnek a hazai munkavállalási kötelezettség alól a hitéleti képzésben részt vevők, illetve a határon túli magyarok, utóbbiak kötelezettségüket saját államukban is teljesíthetik.

Mentesül a visszafizetés alól az a hallgató is, aki az oklevelét tartós betegsége, balesete, szülés miatt nem képes megszerezni, továbbá, ha a kötelezettségét megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni. A gyerekkedvezményt csak az egyik szülő veheti igénybe.

A törvénymódosítás hatálya – amennyiben elfogadják – kiterjed a tavaly szeptemberben aláírt hallgatói szerződésekre is.

A hallgatói szerződést (röghöz kötést) egyébként korábban a HÖOK is elutasította, amikor többször is kinyilvánította, hogy egyetért a HaHa-s diákok januárban megfogalmazott hat pontjával és vállalta annak képviseletét a kerekasztal-trágyalásokon. A terv, mint láttuk, ugyan több ponton megváltozott, de a HaHa továbbra sem fogadja el azt. Ráadásul uniós eljárás indítása is elképzelhető ez ügyben, hiszen Brüsszelben azt vizsgálják, hogy nem sérti-e a szabad munkaerőáramlás elvét.

A Fidesz közleményben köszönte meg “a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőinek, különösen az ott helyet foglaló és demokratikus párbeszédre nyitott hallgatóknak”, hogy megállapodtak a kormánnyal. A Hoppál Péter által aláírt szöveg szerint “a felsőoktatás 2010-ben indított átalakításának és a folyamatos párbeszédnek köszönhetően Magyarország mai felsőoktatási rendszere a stratégiai és közös gondolkodásra épül”.

A szerdai megállapodásban a felek azt is rögzítették, hogy a kerekasztal folytatja a munkáját, többek között a felsőoktatási stratégiáról, az intézményrendszer átalakításáról, finanszírozásáról és az intézményi autonómiáról tovább tárgyalnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik