Belföld

Koronázóvárosok találkozója Székesfehérváron

Buda, Esztergom, Pozsony és Sopron delegációját fogadja szombaton a királyok városa.

Magasztos és történelmi szempontból is jelentős programjához érkezik a 2013-as Szent István Emlékév. Április 20-án, szombaton Székesfehérvár ad otthont a Koronázóvárosok Találkozójának Buda, Esztergom, Pozsony és Sopron küldötteinek részvételével. A városok közös kiállításának megnyitóját követően a delegáltak leróják kegyeletüket Szent István szarkofágjánál, majd szándéknyilatkozatot írnak alá a magyarság- és a nemzettudat erősítése érdekében.  A programokat sajtótájékoztatón ismertette Róth Péter alpolgármester és dr. Csurgai Horvát József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke.

A történeti hagyományok szerint Szent István királyt Esztergomban koronázták meg, ezt követően Székesfehérvár lett a koronázási székhely, ahol 38 magyar királyt koronáztak. 1536-ban az országgyűlés Pozsonyt nyilvánította ideiglenesen fővárossá, ahol 1563-1830 között kilenc magyar királyt koronáztak. Sopronban, a ferencesek templomában koronázták III. Ferdinándot (ur. 1637-57) az 1625-ben Pozsonyban pusztító pestis miatt. Budán I. Ferencet (ur. 1792-1835), I. Ferenc Józsefet (ur. 1848-1916) és IV. Károlyt (ur. 1916-18) koronázták meg.

„A 2013-as Emlékévvel tisztelgünk Szent István életműve, öröksége előtt. Úgy véljük, hogy a jeles esztendő keretében megvalósuló Koronázóvárosok Találkozója magasztos esemény lesz, és méltó államalapító uralkodónk emlékéhez!” – emelte ki a sajtótájékoztatón Róth Péter alpolgármester. Hozzátette:„Szeretnénk, ha Székesfehérvár lakossága részese lenne az ünnepi programoknak, ezért tisztelettel invitáljuk az érdeklődőket a városok közös kiállításának megnyitójára, majd a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágjánál megvalósuló együttes tiszteletadásra, a Hiemer-házban megrendezésre kerülő Emlékülésre, végül az esti, nagyszabású koncertre a Bazilikába!”

A szombati ünnepi eseménysorozaton többek között polgármesteri, alpolgármesteri szinten képviselteti magát Buda, Esztergom és Sopron. A programokat dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke ismertette. Elmondta: az eseménysorozat 11.00 órakor, a Hiemer-ház Báltermében a „Koronázó városok találkozása” című közös kiállítás megnyitójával kezdődik. A királykoronázások történetét, hagyományait bemutató tárlat összeállításába múzeumokat, levéltárakat vontak be, láthatóak többek között liturgikus tárgyak, múzeumi emléktárgyak, levéltári dokumentumok, emlékérmek, metszetek és ásatási rajzok. 14.00 órakor a Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágjánál folytatódik a program, ahol közös tiszteletadás után vesznek részt a városok képviselői. Ugyanitt Kodály Zoltán „Ének Szent István Királyhoz” című művét adja elő a VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozóra érkezett fiatalokból álló, több mint 50 fős egyesített kórus.

A tiszteletadást követően a delegáltak a Hiemer-ház Báltermében a Szent István-i örökség megőrzését, ápolását, valamint a magyarság- és a nemzettudat erősítését célzó, közös szándéknyilatkozatot írnak alá. Az ezt követő Emlékülésen előadások hangzanak el a koronázó városok küldötteinek tolmácsolásában többek között a középkori magyar királyavatásokról, a pozsonyi királykoronázásokról, az esztergomi érsekek koronázási jogáról, a magyar koronázási érmekről, illetve királykoronázásról az I. világháború közepette.

A Koronázóvárosok Találkozója, a VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozó és a XII. Országos Alba Regia Kamarazenei Verseny szombaton 19.30 órakor a Szent István Bazilikában megrendezésre kerülő ünnepi hangversennyel zárul, ahol Liszt Ferenc „Magyar koronázási mise” című zeneműve csendül fel az egyesített vegyeskar és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Drahos Béla karmester vezényletével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik