Belföld

„Galambtiszta” a győri belváros

6 éve már, hogy eltűntek a szárnyasok a belvárosból. Utánajártunk, hogy napjainkban tolakodnak-e a tollasok.

A 2007-es évet megelőzően rengeteg problémát jelentettek a belvárosban korzózó, és nemegyszer az ott található épületekben fészkelő galambok. Az akkor, 6 évvel ezelőtt született önkormányzati rendelet gondoskodott arról, hogy a szárnyas állomány szépen, évről-évre csökkenjen, hiszen ahogy azt a szabály is rögzíti, tilos a galambok etetése, ezen túl pedig a lakóközösségeknek maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy ne rakjanak fészket a madarak. A rendelet bevezetését több ok indokolta, egyrészt az, hogy a nagy mennyiségű madárürülék esztétikailag sokat rontott a város tisztaságának képén, de a győriek saját portájukon is sokat szenvedtek az állatoktól, melyek az épületeket vagy éppen csak a teraszra kihelyezett ruhákat is összepiszkították. 2007-ben egyébként egy vállalkozó összegyűjtötte és elszállította a galambokat, ami ugyancsak nagyban hozzájárult ahhoz, hogy „galambtiszta” legyen Győr.

2013-ban a helyzet lényegesen jobb. A Széchenyi téren csak elvétve akadnak barátságos, de kártékony tollasok, azok is csak félve közelítik meg a centrumot, részint azért, mert az épületek homlokzatát szinte kivétel nélkül apró tüskék védik. „A belvárosban valóban nem érzékelhető az, ami 10-15 ével ezelőtt. Megszűnt az etetés, igaz a lakótelepeken azért van még rá példa, főként az idősebbek körében. Nem az-az elsődleges célunk, hogy szankcionáljunk. Első alkalommal mindig figyelmeztetünk, eddig helyszíni bírságra és szabálysértési feljelentésre nem volt példa” – mondta portálunknak Truka István, a Győri Közterület Felügyelet intézményvezetője.

Ugyan a korábbi gócponton, a Széchenyi téren nincs ok az aggodalomra, néhány utcával arrébb, a Virágpiacon sétálgatnak még néha galambok, nemegyszer verebekkel és vadkacsákkal kiegészülve. Az árusokat, kereskedőket azonban nem zavarják a hívatlan vendégek. „Minden állatot szeretek, így a galambokkal sincs problémám. Nagyon barátságosak, igaz a rendelet ellenére nemegyszer látjuk, hogy apró kenyérdarabokkal etetik őket. Természetesen nem csinálunk belőle problémát, minket nem zavarnak a madarak” – hangsúlyozta Soós Józsefné, aki évek óta rendszeresen árul a piacon, és aki emlékei között kutakodva azt is elárulta a Győr24-nek, hogy bizony emlékszik még arra, amikor tömegesen gyűltek össze a tollasok a környéken.

Galambfronton tehát jól vizsgázott Győr, a fontos az, hogy vigyázzunk a rendre és a tisztaságra, ami egyet jelent azzal is, hogy nem szabad etetni nyíltan, azaz közterületen és utcán a galambokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik