Belföld

Kórusok és kamarazenekarok fesztiválja Székesfehérváron

Két nagyszabású zenei rendezvénynek ad otthont Székesfehérvár ezen a héten. Április 18-án, csütörtökön kezdődik a VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozó és a XII. Alba Regia Országos Kamarazenei Verseny.

Minderről sajtótájékoztató keretében számolt be Brájer Éva alpolgármester és a szervező két oktatási intézmény igazgatója, Fekete Ferenc és Kneifel Imre.

Magas színvonalú, zenei rendezvényeknek ad otthont Székesfehérvár április 18 –a és április 21-e között. Az Alba Regia Országos Kamarazenei versenyt tizenkettedszer, a Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari találkozót nyolcadik alkalommal szervezik meg. A hétvégi programok csúcspontját Liszt Ferenc Koronázási miséje jelenti majd, a világhírű zenemű a Szent István Székesegyházban csendül fel a Koronázó városok találkozójához kapcsolódóan.

Brájer Éva alpolgármester elmondta, a kulturális rendezvényekre több mint félezer vendég érkezik a városba. „Székesfehérvár örömmel ad otthont, teremt bemutatkozási lehetőséget a kórustalálkozókon részt vevő énekkaroknak és a zeneszerető közönség figyelemmel kísérheti a kamarazenészek fellépését is. A programok a 2013-as Szent István Emlékévhez is kapcsolódnak, hiszen találkozási pont lesz Liszt Ferenc Koronázási miséjének előadása a Szent István Székesegyházban szombaton 19.30 órakor. A zenemű a VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozón résztvevő kórusok, valamint az Alba Regia Vegyeskar és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésében hangzik el.”

Háromévente rendezik meg az Országos Alba Regia Kamarazenei Versenyt, amelyre most április 18-a és április 20-a között kerül sor Székesfehérváron. Fekete Ferenc, a szervező Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta: „2013-ban ünnepeljük intézményünk fennállásának 100. évfordulóját. Városunkban is jubileummal emlékezünk Szent Istvánra és az 1938-as eseményekre. Bízunk benne, hogy ehhez az ünnepségsorozathoz méltón járul hozzá az általunk szervezett kamarazenei verseny, amelyet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Oktatási Hivatal is támogat.”

Fekete Ferenc hozzátette, a 36 évvel ezelőtt útjára indult versenyre 34 intézményből 185 diákot és 84 felkészítő tanárt várnak. A bemutató hangversenyek neves zsűri előtt zajlanak.” A programok április 18-án, csütörtökön 10 órakor kezdődnek a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában, a nyitóhangversenyre aznap 19.00 órakor a Hiemer-házban kerül sor.  A gálahangversenyt és ünnepélyes díjkiosztót április 20-án 10 órakor rendezik meg a Szent István Művelődési Házban.

A VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozó programjai április 18-a és április 21-e között zajlanak. Kneifel Imre, a szervező Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kiemelte: „A magas színvonalú, jó hangulatú találkozók célja kezdettől fogva változatlan: a verseny nélküli, de szakmai zsűri előtt folyó hangversenyeken, templomi koncerteken, szerenádon megmutatni egymásnak és a fehérvári közönségnek, hogy a zene az általános iskolai és középiskolai korosztály számára is meghatározó és mással nem pótolható önkifejezési lehetőség és örömforrás.”  A program tavaly új elemmel bővült.

A vendégek csütörtökön megtekintik az Órajátékot, majd a Városháza előtti közös énekléssel kezdődnek a programok 16 órakor. Kneifel Imre azt is elmondta, az énekkari találkozóra Esztergomból, Pestszentlőrincről, Kecskemétről, Székelyudvarhelyről és Sopronból is érkeznek kórusok, Fehérvárt a Teleki Gimnázium kórusa és a házigazda Kodály Iskola kórusai képviselik. Vasárnap 9.00 órától folklórmatinét rendeznek a Vodafone Sportcsarnokban. A „Szállj elő zöld ág” elnevezésű rendezvényen 12 gyermektánccsoport és a kórusok adnak műsort, majd délben díjátadóval zárul a négynapos találkozó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik