Belföld

Jön az orbáni hálaadó – imalánc már van

Orbán Viktor (orbán viktor, )
Orbán Viktor (orbán viktor, )

A miniszterelnök 50. születésnapja alkalmából hálaadó szentmisét tartanak.

Egy, a Facebookon terjedő meghívó szerint 2013. május 31-én – a kormányfő születésnapján – Budapesten, a Belvárosi Plébániatemplomban lesz a szertartás. Az információt lapunknak a Nagyboldogasszony Főplébánián megerősítették, de jelezték, nem ők a szervezők.

A templom plébánosa, Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöke.  Ő korábban egy médiakonferencián kifejezte büszkeségét a jelenlegi kormány intézkedései iránt, amelyek képesek voltak végre  megkérdőjelezni a sokáig megkérdőjelezhetetlennek tűnő liberális hatalmi pilléreket, a pénzvilág és a tömegmédia legyőzhetetlennek tűnt hatalmi ágazatait.

Forrás: Facebook

Az egyházi előírások értelmében a hívek kérhetik, hogy a pap az általuk megnevezett személyeknek szentelje a szertartást. Bármilyen „nemes szándéktól” vezérelve lehet kérni szentmisét: élőkért, halottakért, katolikusokért, nem katolikusokért, hívőkért vagy nem hívőkért is. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként református vallású.

Az FN24 információi szerint a kezdeményezés nem a plébániáé, hanem – mások mellett – a Magyar Hírlapban is publikáló Szentmihályi Szabó Péteré. Az író tavaly az új alaptörvény tiszteletére rendezett operaházi gálaestre igyekezett feleségével, amikor a kormány ellen tüntető civilek bántalmazták. „Folyamatosan szórták ránk a minősíthetetlen szitkokat, azt ordibálták, hogy hazaárulók vagyunk” – mesélte el akkor a történteket Szentmihályi a Magyar Hírlapnak.

Az Index blogja, a Képviselő Funky megkérdezte Havasi Bertalant, a kormányfő szóvivőjét, hogy Orbán Viktor tud-e erről és mit gondol róla. A következő választ kapták:

„Tisztelt Szerkesztő Úr!

Nem tudok róla, az ilyesmivel jobb megvárni az ember temetését. Semmilyen születésnapi bulit nem tartok, a feleségem megígérte, hogy meglepetés-party sem lesz. 50 évesnek lenni nem érdem, csak állapot, ezért nem is ünnepeljük.

Üdvözlettel: Orbán Viktor”

Ugyanakkor a Fidesz Csongrád Megyei Női Tagozatának honlapján „Imalánc Orbán Viktorért” címmel ez olvasható:

„Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked!

Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon

és megvédjen a veszedelmektől!

Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől!

Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha leesel!

Az Úr legyen tebenned, hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy!

Az Úr legyen körülötted,

hogy megvédjen, ha mások rád rontanak!

Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon téged!

Így áldjon meg téged a jóságos Isten ma, holnap

és minden időben!”

Katolikus és protestáns körökben tavaly nagy visszhangot keltett, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinatának ülésén nagy többséggel elvetették azt a beterjesztést, amely arra vonatkozott, hogy hagyják el Heidelbergi Káté 80. pontját, amely elítéli a katolikus misét, mivel az „alapját tekintve megtagadja Jézus Krisztus egyszeri áldozatát és szenvedését, és ezért kárhozatos bálványimádás”.

Mint korábban megírtuk, az alakulóban lévő az AlMa (Alternatív Magyarországért) körül bábáskodók úgy vélik, amit jelenleg a magyar parlamenti pártok képviselnek az valójában és sommásan: „almás”, mert valójában mindegyik egy pártnak álcázott vallási közösség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik