Belföld
Magyar-katonak-Afganisztanban(960x640)(2).jpg (afganisztán, magyar katonák, )

Afganisztánt megjárt katonák oktatnak Hódmezővásárhelyen

24.hu
24.hu

2013. 04. 16. 12:17

Önkéntes műveleti tartalékosok és az alakulatoknál szolgáló tisztek, altisztek képzésében vesznek részt olyan magyar katonák, akik mindenekelőtt az afganisztáni misszióban szereztek fontos tapasztalatokat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Harcos elnevezésű program nyitónapján, melyet a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségénél tartottak, a missziókról szólva hangsúlyozta: a magyar katonák rendkívül fontos tapasztalatokat szereztek éles helyzetekben, a világon a legmodernebb, legnaprakészebb tudásra tettek szert, és ezt nem szabad veszni hagyni.

A tárcavezető azt mondta,”nem engedhetjük meg, hogy ezeket a tapasztalatokat elveszítsük”, mindezeket hasznosítani kell az ország védelmében és “az előttünk álló nemzetközi feladatok” ellátásánál is. Ezért mobil kiképzőcsoportokat alakítottak az Afganisztánból hazatért katonákból, akik a Magyar Honvédség alakulatainál átadják a tapasztalataikat – ismertette. A következő hetekben 19 kiképző foglalkozik majd az önkéntesen jelentkező 52 katonával, és szeretnék, ha a program bővülne. A kiképzők között vannak olyanok is, akik speciális külföldi tanfolyamokon vettek részt, például amerikai rohamosztagosok képzésén.

A kiképzés első négy hete Hódmezővásárhelyen folyik, majd Újdörögdön fejeződik be. A katonák tereptant, harcvezetést, gyalogjárőrözést, előre begyakorolt harchelyzeteket, rajtaütést, lesállást, körletfoglalást, közelharcot, híradós ismereteket és harctéri egészségügyi ismereteket tanulnak, valamint intenzív lőgyakorlatokon vesznek részt. A program május 10-én zárul a Veszprém megyei újdörögdi kiképzőbázison.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.