Belföld

Százezrek keltek Laár András védelmére

Laár András (Laár András)
Laár András (Laár András)

A művész Facebook-posztját a magyarságról közel tízezren osztották meg, félmillióan olvasták.

Laár András a hétvégén posztolt a Facebookra egy elég hosszú bejegyzést, amelyben arról ír, hogy hiába írják róla a szélsőségesek azt, hogy zsidó, nem az, bár ha az lenne, akkor sem szégyellné. Laár leírta azt is, hogy attól, hogy a L’art pour l’art Társulat tagjaként a magyar abszurd humor egyik képviselője, még nem nemzetgyalázó.

„A magyar nyelv teremtő játékosságát erősen kihasználó Besenyő Pista Bácsi figurája ellenére sem vagyok nemzetgyűlölő ‘ballib'” – írta a művész, hozzátéve, hogy sok magyar hagyományőrzőt ismer, akik nem fajgyűlölők, nem zsidóznak vagy cigányoznak, hanem a rendkívül értékes magyar kultúra feltárásán és életben tartásán munkálkodnak.

„Ugyanakkor attól, hogy valaki fontosnak tartja népének szellemi kincseit, még nem soviniszta vagy fasiszta. A magyarság igazi ereje ugyanis nem a kakaskodásban és a hangoskodó szájtépésben rejlik, hanem a bölcs találékonyságban és abban a speciális gondolkodásmódban, amely a csodálatosan mély értelmű magyar anyanyelvből fakad” – írta bejegyzésében.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A művész a Hír24 kérdésére, hogy miért épp most posztolt, elmondta: már egy ideje munkál benne a téma, hiszen nem most olvasta a kifogásolt oldalt, hanem pár héttel ezelőtt, viszont mostanra érett meg benne, ezért is írta meg most a bejegyzést.

Laár András elárulta azt is, ekkora olvasottságra nem számított,  egyáltalán nem hitte, hogy a poszt ekkora visszhangot ver.

„Az gondoltam, hogy elolvassák 50-60 ezren, mert ilyen volt már, viszont most már 5-600 ezer fölött járunk” – mesélte, hozzátéve, hogy követői száma is ugrásszerű emelkedésnek indult a poszt óta, egy nap alatt több mint ezer fő döntött úgy, hogy lájkolja az oldalát. Laár Andrást a bejegyzés után többen meg is keresték, gratuláció vagy személyes kapcsolatfelvétel céljából.

„Örömmel veszem, hogy az emberek nagyon nagy részének ez a véleménye, és úgy tűnik, Magyarország lakosainak nagy része még sincs belebolondítva a kétoldaliságba, és nem akarják a gyűlölködős hangulatot” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik