Belföld

Nyíregyháza, a Lego-város

lego (lego)
lego (lego)

Nyíregyháza neve lassan összeforr a Legóval.

A városban 2008 óta működő cég jelenleg 1200-1300 embert foglalkoztat, és további 250-nek nyújt megélhetést, ha 2015-re felépül az új gyár, mely méreteiben vetekszik majd a mexikóival. Jószerivel nincs olyan óvoda, iskola, mely még ne kapott volna ajándékba karácsonyra LEGO-t a nyíregyházi gyártól. Pénteken rakják le az alapkövét annak a 100 millió eurós beruházásnak, amelynek keretében 80 ezer négyzetméteren csúcstechnológiát alkalmazó gyár és logisztikai központ épül. A tervezésnél megteremtették a lehetőséget arra is, hogy látogatható legyen a gyár, az érdeklődők bepillantást nyerjenek a készítés folyamatába.

A LEGO a Flextronicsot váltotta a szabolcsi megyeszékhelyen. Nyíregyháza akkori polgármestere, Csabai Lászlóné (MSZP) szerint a város és a kivonuló Flextronics apparátusának érdeme, hogy a LEGO Nyíregyházán telepedett le. Az volt a cél, hogy találjanak egy olyan céget – ha már a Flextronicsot nem tudták marasztalni -, amely annyi embert tud foglalkoztatni, amennyinek a Flex munkát adott. A LEGO a Flextronixtól öt évre vette bérbe a megüresedő, 38 ezer négyzetméteres gyárépületet, s átvette a cég dolgozóinak nagy részét. Közülük sokan a mai napig ott dolgoznak. Már akkor téma volt, hogy a LEGO a későbbiekben gyárat szeretne építeni. Az, hogy elindul a beruházás, azt jelenti, hogy Nyíregyházán is marad.

Fotó: Hír24

Csabainé szerint korrekt, jó partner a LEGO. Elmondta: polgármesterségének utolsó ciklusában szerette volna, ha LEGOLAND épül Nyíregyháza üdülőövezetében, Sóstón, erre azonban nekik már nem volt idejük. A volt polgármester szerint a városnak két dologgal lehet imázst teremtenie: a LEGO-val és a Nyíregyházi Állatparkkal. Úgy tudjuk azonban, hogy jelenleg semmilyen kapcsolat nincs a játékgyár és az ország legnagyobb, leglátogatottabb vidéki állatkertje között.

Nyíregyháza belvárosban márkaboltot is működtet a LEGO, a kisgyermekesek nem kis örömére. Számtalan rendezvényt támogat a cég. Legutóbb, az Utazás kiállításon, melynek díszvendége Nyíregyháza volt, játéksarkot rendezett be a csemetéknek a LEGO, de folyamatosan jelen van Mikulásünnepségeken, nagyrendezvényeken.

A LEGO komoly figyelmet fordít a szakember-utánpótlásra. Két nyíregyházi középiskolában is folyik képzés együttműködési megállapodás alapján a LEGO nyíregyházi gyára számára. Az Inczédy szakközépiskolában szerszámkészítőket képeznek tanulószerződés alapján. A Wesselényi szakközépiskolában jelenleg egyéves, érettségire épülő képzés folyik, zömében foglalkoztatják is végzés után a fiatalokat. Évente egy csoportot indítanak, melybe 12 gyereket vesznek fel.

A LEGO tanműhelyt épített az iskola udvarán. A képzés végén műanyag-feldolgozó szakképesítést kapnak. Vegyes a beiskolázás, más intézményből is lehet felvételizni ide. A fiatalok első perctől kezdve kapcsolatban állnak a gyárral, tanulószerződést kötnek velük. Mintaértékű az oktatás abból a szempontból is, hogy a fiatalok az első pillanattól kezdve napi kapcsolatban állnak a gyárral, az ott dolgozókkal. Bemutatják nekik a gyárat, az ott dolgozó szakembereket. Így a gyerekek tudják, mi vár rájuk végzés után, illetve megismerkednek egy nagyon magas szervezeti kultúrával.

A dán játékóriás a város egyik legnagyobb adófizetője – de adatokat, hiába szerettünk volna, nem sikerült megtudni, mert adótitoknak számítanak – a város és a LEGO neve lassan ugyanúgy összekapcsolódik, mint Győré az Audival.

Értékközösség a kormány és a Lego között

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Lego Manufacturing Kft. hétfőn Budapesten. A megállapodást Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára és Martin Svejda, a Lego beruházási igazgatója írta alá. Jelen volt Tom Norring, a Dán Királyság magyarországi nagykövete, valamint Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója.

Szijjártó Péter az aláírás előtti beszédében kiemelte: ez a megállapodás többről szól, mint egy kormány és egy nagyvállalat megegyezéséről, magyar beszállítókról és a munkahelyteremtésről. Ez a megállapodás az értékközösségről is szól Magyarország és a Lego között, hiszen az aláíró felek értékrendjének középpontjában a család áll.

A magyar kormány az intézkedéseivel, például az adórendszer gyermekbaráttá alakításával támogatja a családokat, a Lego pedig megmaradt családi tulajdonban álló vállalatnak, és ezt a szemléletet érvényesíti mindennapi üzleti tevékenysége során. A dán vállalat elismerésre méltó társadalmi szerepvállalással rendelkezik – tette hozzá.

Martin Svejda szavai szerint a Lego örömmmel fogadta el a magyar kormány felkérését a közös építkezésre. Hangsúlyozta, hogy a nyíregyházi gyár fontos hely a Lego térképén, ebben az üzemben gyártják a Lego összes Duplo kockáját, és itt működik a Lego teljes fröccsöntő kapacitásának egyötöde. A magyarországi gyár helyi beszállítókra támaszkodik, ebből a közös munkából születik az az érték, amely mélyen összefűzi a vállalatot a helyi közösséggel, a település, a régió fejlődésével, tágabb értelemben Magyarország sikerével. Hozzátette, hogy a Lego a most aláírt dokumentumba foglalja elkötelezettségét ezeknek az értékeknek megőrzése és gyarapítása iránt. Ha partnerségünk ezután is a “Játssz jól” elvéhez igazodik – utalt Martin Svejda a dán lego szó jelentésére -, minden bizonnyal megbirkózunk a változó körülmények kihívásaival – mondta a beruházási igazgató.

Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a jelenlegi megállapodás egy olyan együttműködés kezdete, amely hosszú távú lehetőségeket és munkahelyeket teremt, valamint erősíti a Lego pozícióját a magyar piacon. Elmondta, hogy az elkövetkező években a Lego a jelenlegi nyíregyházi gyárának területét 122 ezer négyzetméterre növeli, és megduplázza a fröccsöntő gépek mennyiségét.

Szijjártó Péter szerint a Lego jól láthatóan lehetőségként tekint a válság időszakára, hiszen beruház, növeli termelését, bővíti kapacitását, és ezzel a hozzáállással sikert sikerre halmoz. A vállalatcsoportról szólva elmondta, hogy az elmúlt három évben 40 százalékkal növelte bevételeit világméretekben, Magyarországon pedig ezalatt 8-ról 12 milliárd forintra emelkedett a bevétele. A Lego világszerte 12 ezer embert foglalkoztat és a cég üzleti eredménye tavaly 25 százalékkal nőtt.

A Lego példája azt bizonyítja, hogy azok járnak el helyesen, akik a válságra lehetőségként tekintenek, és az elmúlt években Magyarország is hasonlóan cselekedett – mondta az államtitkár.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik