Belföld

Megszabja a kormány, hogy mennyi fémünk lehet

Hadat üzennek fémkereskedőknek, emelik a bírságokat és szigorúbban lépnek fel a fémtolvajok ellen is.

Összefognak a hatósági szervek és a kormány, így próbálják megakadályozni az illegális színesfém-kereskedelmet, valamint visszaszorítani a tolvajok tevékenységét.

A kormány által szerdán elfogadott javaslat a fémlopások visszaszorítását, az illegális fémkereskedelem felszámolását, a közszolgáltatók gazdasági terheinek csökkentését, az élet- és vagyonbiztonság fokozottabb megóvását célozza. Az új javaslat eredményeként javul a hatóságok közötti együttműködés, illetve az ellenőrzés hatékonysága. Ezzel együtt a kormány kiemelt célja a legálisan működő fémkereskedők gazdasági helyzetének javítása. Közlemény.

A még hatályban lévő szabályozás módosítására vonatkozó javaslatát a Nemzetgazdasági Minisztérium állami és szakmai szervezetek, valamint piaci szereplők bevonásával, széles körű egyeztetéseket követően alakította ki.

A javaslat alapján a fémeket a fémkereskedők csak külön igazolás esetén vásárolhatják meg, amelynek köszönhetően javul az ellenőrzés és közvetve visszaszorulnak a kábellopások. Magánszemély esetén 3m3 mennyiségben korlátozza a birtokban tartható mennyiséget, egyéb esetben a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag keletkezése, termelődése tekintetében a birtokban tartónak igazolással kell rendelkeznie.

Az új szabályozásnak köszönhetően a szankciók szigorításával, illetve a bírság összegének növelésével visszaszoríthatóak az illegálisan tevékenykedő fémkereskedők. Bővülnek továbbá a fémkereskedelmi engedélyhez szükséges feltételek. A kereskedők kötelezően leadandó jelentéseinek bővítésével, illetve a magánszemélyekre vonatkozó előírások szigorításával egyszerűbben felderíthetővé válnak a lopott fémek.

A tevékenység végzésének szigorítása mellett a legálisan működő fémkereskedőnek gazdasági előnyt is biztosít a javaslat (a 6 napos tárolási kötelezettség megszűnik, az épületbontási tevékenység folytatásához, valamint a bérmunka keretében végzett tároláshoz a továbbiakban nem szükséges engedély).

A kormány által elfogadott javaslat hatására rövid időn belül látványosan csökkenhet az illegális fémkereskedelem mértéke, valamint a fémlopások és a rongálások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik