Belföld

Megesett a szívük a hajléktalanokon a közterületeseknek

Hamarosan jön a törvény a szép idő és a dózer.

Rettegve várták a viskórombolókat a csepeli hajléktalanok hétfő reggel. Velük együtt várakoztak a Város Mindenkié csoport  aktivistái, akik segíteni jöttek a bajbajutottaknak.

Tizenhárom éve lakunk itt a csepeli HÉV melletti erdőben, és most innen is elzavarnak minket – panaszolja László, aki a körülményekhez képest lakható otthon épített magának és élettársának a kerület szélén.

Senkit nem zavarunk. Nem vagyunk bűnözők. Sőt! A lakásmaffia áldozatai vagyunk. Guberálásból és alkalmi munkából élünk, de nagyon szegényesen. A hajléktalanszállók tele vannak tolvajokkal. Egyszer bementem, de reggelre a cipőt is lelopták a lábamról. Akkor már inkább élek itt! – mondja miközben kávét melegít a civil aktivistáknak.

A csepeli hajléktalanok tudják, mi az illem: hétvégén összetakarították a környéket, hogy ez ne legyen ürügy a kunyhó rombolásra. A legrosszabbra számítottk, hiszen szombaton már bontottak le hajlékokat a hivatal utasítására. Ma már csak a rengeteg szemét és törmelék emlékeztet rá, hogy itt egykor emberek laktak.

Hétfőn reggel megint a dózereket várták, de helyettük a kerületi közterület-felügyelet emberei jöttek, akik látva a kéttucatnyi elszánt fiatalt és a kamerával felfegyverkezett újságírókat kissé megrettentek és hamar hangnemet váltottak. Az aktivisták kérték őket, hogy tartsák be a jogszabályokat és az ígéretüket, amely szerint a hajléktalanokat gondozó szervezetekkel tárgyalóasztalhoz ülnek. A hatóság emberei néhány nap haladékot adtak a két családnak, de ez még mindig nem a megoldása a problémának. 

Eközben az országgyűlés elé került az a törvénytervezetet, amely börtönnel is büntetheti a hajléktalanságot. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik