Belföld

Káosz! Bombák robbantak Bostonban – Videó!

Három halottja és rengeteg súlyos sérültje van a robbantásoknak, amelyek hétfő délután történtek Bostonban egy maratonon, valamint a JFK könyvtárban.

10.56 – Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden Francois Hollande államfő az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán. Manuel Valls belügyminiszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a terrorkészültség jegyében járőröző rendőri egységek megerősítését.

Közleményében a francia elnök legmélyebb megrendülését, az áldozatok hozzátartozóinak pedig részvétét fejezte ki. A francia külügyminisztérium az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáinak “mozgósításáról” biztosította Washingtont. “A bostoni konzulátusunkat, a washingtoni nagykövetségünket, valamint az Egyesült Államokban tartózkodó valamennyi diplomatánkat mozgósítottuk, honfitársaink rendelkezésére állnak” – olvasható a külügyi közleményben.

A mali katonai beavatkozás kezdete óta a terrorveszélynek különösen kitett Franciaországban a belügyminiszter elrendelte a járőrözők megerősítését.

“Óvatosnak kell lenni. Franciaországban évek óta terrorfenyegetettség van, de különösen néhány hónapja, a mali szerepvállalásunk kezdete óta” – mondta Manuel Valls az RTL kereskedelmi rádióban. Jelezte: arra kérte a prefektusokat, hogy azonnali hatállyal erősítsék meg a terrorkészültség keretében járőröző rendőri egységeket. Hozzátette, hogy a középületek környékén a megelőző biztosítás továbbra is prioritást élvez.

Franciaországban már januártól “megerősített, piros színű” terrorkészültség van érvényben, amióta a francia hadsereg a mali kormány kérésére feltartóztatta az afrikai országban dél felé nyomuló iszlamista erőket. Ennek keretében fegyveres terrorelhárítók védik a fontosabb középületeket, járőröznek a tömegközlekedési járműveken, a repülőtereken és a pályaudvarokon. Az ő megerősítésüket rendelte el a belügyminiszter, de a legmagasabb szintű, vörös színű készültséget nem léptette életbe.

Valls szerint olyan kiegészítő intézkedésekről van szó, amilyeneket Nagy-Britanniában is elrendeltek a jövő vasárnapi londoni maraton miatt. “Franciaországban nincs konkrét fenyegetettség, hónapok óta állandó veszély van. A terrorizmus a modern társadalmak része, globális világjelenség, óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott a belügyminiszter.

Kedd, 2.41 – Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket – jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

“Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért” – mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában.

“Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát” – hangsúlyozta az elnök.

Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a “terrortámadás” kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, “nyilvánvaló”, hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt, de az első jelentésekkel ellentétben még senkit sem vettek őrizetbe. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Az első két robbantásnak legkevesebb 2 halottja van, akik közül az egyik sajtóértesülések szerint egy 8 éves gyermek. A CNN kórházi forrásokra hivatkozva 134 sebesültről számolt be. Közülük legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A sebesültek közül legalább nyolcan gyerekek.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

23.14 – Az incidenst megelőzően két, szinte azonos idejű robbanás történt hétfőn a bostoni maraton helyszínén, a célvonal közelében. A rendőrfőnök azt nem erősítette meg, hogy van-e kapcsolat a két incidens között.  Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint ez utóbbi detonációnak nincs sérültje.

A robbanásoknak legkevesebb 2 halottja van, a CNN szerint már 46-ot is elérte a sebesültek száma. A The Boston Globe című lap szerint a sebesültek száma több mint száz.

Korábban: A sebesültek száma a rendőrség szerint 23, egyes sajtóforrások szerint ennél többen is lehetnek. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellet végrehajtani. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

Fotó: AFP

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot.

New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik