Belföld

651 kilométeren harmadfokú a készültség

Árvíz (árvíz)
Árvíz (árvíz)

651 kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség, a belvízzel elöntött területek nagysága viszont csökkent – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfő délelőtt.

Közleményük szerint az országban jelenleg 2065 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség.

Harmadfokú a védekezés 651 kilométeren: a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Tisza Kisköre és Csongrád közötti szakaszán, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Hármas-Körös alsó és középső szakaszán.

Másodfokú készültség mellett védekeznek 937 kilométeren: a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Tisza Zalkod–Kisköre és Csongrád–Szeged közötti szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszának egyes gátőrjárásain, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hármas-Körös felső szakaszán.

Elsőfokú a készültség 477 kilométeren: a Tisza Szabolcsveresmart–Zalkod közötti, valamint Szeged és a déli országhatár közötti szakaszán, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Kettős-Körös, a Maros, a Zala alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain, ahol az árhullám utáni helyreállítások folynak.

A Körösök vízrendszerében mindenhol apadás tapasztalható – írta az OVF. Vasárnap óta a Balaton és a Velencei-tó vízszintje sem változott. A Balaton vízállása 118, a Velencei-tóé 161 centiméter.

A belvízzel elöntött területek nagysága 169 ezer hektárra csökkent, ebből több mint 76 ezer hektár vetés-szántó. Csongrád és Hajdú-Bihar megyében 30 ezer hektár felett van az elöntött területek nagysága. Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont már 30 ezer hektár alá, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig 15 ezer hektár körüli értékre csökkent az elöntött terület nagysága – írta az OVF.

A 12 vízügyi igazgatóság 90 belvízvédelmi szakaszából 81 szakaszon van belvízvédelmi készültség. A harmadfokú készültséget az Alföld középső és déli területein, nyolc szakaszon kell fenntartani. Emellett 52 helyen másod-, 21 szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik