Belföld

Tízből három rendőr pszichésen nem bírja

rendorok(210x140)(1).jpg (rendőrök)
rendorok(210x140)(1).jpg (rendőrök)

Tíz, rendőrnek jelentkező közül hármat azért nem vesznek fel állományba, mert nem mentek át a pszichológiai vizsgálaton – írja a pénteki Népszabadság.

A lapot arról tájékoztatta Szeles Erika, a rendőrség vezető pszichológusa, hogy a vizsgálatban a jelölt intellektusát, figyelmét, személyiségét, képességeit mérik fel, amellett egy úgynevezett élettörténeti interjút is készítenek mindenkivel, amelyben arra kíváncsiak, milyen hatások érték az illetőt addigi életében, és azokat hogyan dolgozta fel.

A rendőrségen kétévente mindenkinek át kell esnie a felvételkor elvégzett hasonló vizsgálaton, emellett a rendőrök felettesei bármikor, indoklás nélkül kérhetik beosztottjaik vizsgálatát – olvasható a cikkben.

Hat hónap a gyógyulásra

Akit ideiglenesen nyilvánítanak alkalmatlannak, annak hat hónapja van, hogy javuljon az állapota. A gyógyuláshoz szükség esetén a pszichiátriára is beutalják a rendőrt.

Németh Zsolt kriminológus ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a szűrővizsgálatok sem jelentenek semmi biztosat. Szerinte abból, hogy valaki átmegy a pszichológiai teszteken, még nem következik, hogy éles helyzetben nem tör ki belőle a szadizmus.

Izsákon nem volt drogteszt

A héten két rendőrt gyanúsítottak meg azzal, hogy gyakorlatilag agyonvertek kihallgatás közben egy román állampolgárságú előállítottat.

Az esettel kapcsolatban a Bors arról számol be, hogy titokban tartja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, hogy konkrétan mikor végeztek alkoholtesztet a két rendőrön, akiket az izsáki rendőrőrsön halálra vert férfi ügyében kényszervallatással gyanúsítanak. Drogtesztet pedig nem is végeztek.

A kényszervallatás az, ha valakit azért bántalmaznak a hivatali eljárásban, hogy valamilyen vallomásra kényszerítsék – mondta dr. Szűcs László. „Ügyfelem elismeri, hogy valóban történt testi erőszak az őrsön, ez azonban az ellenállás megtörése érdekében történt. Így a véleményem szerint kényszervallatásra jelen esetben nem lehet következtetni” – fogalmazott az egyik gyanúsított rendőr ügyvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik