Belföld

Egy digitális csődveszély

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet ma látható eredménye valójában szemfényvesztés – írja riportjában Tanner Gábor az ÉS-ben.

„Orbán Viktor 2013. február 12-én döntött: a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet a jövőben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítja. Az MTI kérdésére adott miniszterelnökségi válaszból az olvasható ki, hogy a MaNDA-val minden rendben, semmi akadálya, hogy az intézményhez nemsokára megérkező közel kétmilliárd forintot is (megpályázott uniós forrás) a legmegfelelőbb módon használják fel.”

Tanner azonban úgy látja, az MTI-hír alapján a MaNDA eredményei: a „kötelespéldányfeltöltő-rendszerrel is rendelkező univerzális adatbázis”, a „kulturális GPS pilot” és az „e-learning pilot” valójában szemfényvesztés. A csaknem két év alatt „kifejlesztett” MaNDA Core köszönő viszonyban sincs azzal a központi felülettel, amelynek létrehozása a MaNDA alapküldetése lenne.” A „kulturális GPS” béta verziója alulmúlja a hasonló szolgáltatások színvonalát, a MaNDA „e-learning”-termékei szakmailag megalapozatlanok, kivitelezésükben bóvlik. „Feltűnő a kontraszt a MaNDA főigazgatójának hangzatos bejelentései és azok megvalósítása között” – teszi hozzá. Viszont az intézmény létrehozása és fenntartása, „valamint a MaNDA-kacatok előállítása”  az adófizetőknek már több százmilliójukba került.

„A MaNDA az eredeti elképzelések szerint a közgyűjtemények, múzeumok (majd később a legkülönfélébb tartalom-előállítók) jövőbeni ernyőszervezete lett volna: mint a kulturális tartalmak digitális kópiáinak legfőbb közzétevője.” Az elmúlt másfél évben viszont kiderült: teljesen meg kell változtatni a MaNDA alapkoncepcióját ahhoz, hogy az állam EU-s pénzeket tudjon lehívni rajta keresztül. Nem kis összegekről, milliárdokról van szó.

„Mennyire alkalmas ennek célszerű felhasználására és a projektek szakmailag megalapozott megvalósítására a Lovas Lajos vezette MaNDA? Nincs irigylésre méltó helyzetben a Miniszterelnökség, ha válaszolnia kell erre a kérdésre. A MaNDA ugyanis tele van csókosokkal. Felvételükkor a szakmai szempontok kevésbé számítottak, az viszont nem okozott hátrányt, ha valaki a Miniszterelnökség munkatársainak, például Horváth Julianna főtanácsosnak vagy dr. Beyer-Dóczy Péter politikai főtanácsadónak a rokona. Horváth férje lett például a főigazgató.”

 

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik