Belföld

Szabad Város Blog: Gyimesi tanácsnok nem olvas előterjesztést?

A Szabad Város Blog szerint ha vette volna valaki a fáradtságot a Fidesz frakcióból, hogy elolvassa aköltségvetés végrehajtásáról szóló rendelet, akkor bizonyára "felfedezi" azokat a pontokat, amiket most Gyimesi képviselő módosítani kíván.

A Szabad Város Blog szerint Gyimesi László képviselő a februári közgyűlés előtt biztos nem olvasta a költségvetés végrehajtási rendeletét, mint ahogy a Fidesz frakcióból sem olvasta senki. A tanácsnok által a végrehajtási rendelethez beadott módosító indítványt ugyanis nyugodtan beadhatta volna februárban is, az eltelt egy hónapban ugyanis nem merült fel olyan új körülmény, ami a módosítást indokolná.

Gyimesi javaslata ugyanis a polgármester hatáskörét szűkítené, illetve a cégvezetők mozgásterét bővítené, pl. oly módon, hogy ha a tulajdonos várossal szemben van tartozásuk, akkor azt ne feltétlenül kelljen megfizetniük. (Csak akkor, ha a fideszes többségű bizottság is úgy gondolja.) Emellett a rendelet szűkítené a polgármester szerződéskötési jogosultságait is, bizottsági jóváhagyás nélkül csak 1 millió forintig vállalhatna kötelezettséget Botka László, a februárban elfogadott 10 millió helyett.

A városi cégek vezetőinek két évvel ezelőtti fideszes-jobbikos káderekre cserélése óta a Fidesz törekvése egyértelműen az volt, hogy a saját embereinek a mozgásterét bővítse, a polgármester lehetőségeit az ellenőrzésre szűkítse. Ez érvényesült a költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet tavalyi módosításakor is, és ha vette volna valaki a fáradtságot a Fidesz frakcióból idén februárban, hogy elolvassa a rendeletet, akkor bizonyára “felfedezi” azokat a pontokat, amiket most Gyimesi módosítani kíván. De úgy tűnik, hogy ezt senki nem érezte feladatának, így maradt áprilisra az utólagos maszatolás –írja a Szabad Város Blog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik