Belföld

Drágul az élelmiszer a belvízkárok miatt?

24.hu
24.hu

2013. 04. 11. 09:13

A 101 ezer hektárt elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros őszi vetésterület.

Több olyan politikai vagy szakértői vélemény látott napvilágot az elmúlt időszakban, amelyek szerint a tavaszi mezőgazdasági munkák későbbi megkezdése a belvíz vagy a csapadékos, hideg időjárás miatt önmagában árnövelő hatású. A Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai álláspontja szerint ugyanakkor jelen pillanatban teljesen megalapozatlan azt állítani, hogy a belvíz önmagában terményár- vagy élelmiszer-áremelést eredményezne.

A hazai gabona termelői árait alapvetően a világpiaci árak alakítják, melyet számos trend és hatás befolyásol – így többek között a terméseredmények alakulása.

Kétségtelen, hogy a csapadékos időjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében, Kétségtelen az is, hogy a 101 ezer hektár elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros őszi vetésterület. Az időjárás remélt kedvezőbbre fordulása esetén ez a kiesett idő a területek jelentős részén még behozható, elkerülve a jelentősebb hozamkiesést a tavaszi vetésű növények esetében. A tavaszi talajmunkák csúszása a kora tavaszi vetésű növényeknél természetesen gondot okoz, elsősorban a zöldborsóban számolhatunk jelentős „károkkal”. A borult időjárás miatti fényhiány a hajtatásban és a palántanevelésben jelent további problémát.

A március közepi fagy a csonthéjasokat, elsősorban a kajszit és az őszibarackot károsította néhány térségben. A terméskiesés mértékét virágzás és terméskötődés után lehet majd megállapítani, így a fagy hazai árakra való kihatását is akkor lehet majd megbecsülni.

Jelenleg az USDA (United States Department of Agriculture), illetve az IGC (Nemzetközi Gabonaszövetség) előrejelzései pozitív képet festenek a 2013-as terméseredmények tekintetében, mely nem ad okot aggodalomra a világpiaci árak emelkedése miatt. Az IGC február végi világpiaci kitekintésében globálisan 682 millió tonna termést prognosztizál, ami 4%-os emelkedést jelent a 2012/2013. évi szezon kibocsátásához képest. Az IGC a 2012/2013. gazdasági évre vonatkozóan a kukorica globális vetésterületének 0,6%-os bővülését becsüli, így 172,5 millió hektáron kerülhet kukorica-vetőmag a talajba. A fenti adatok befolyásolják leginkább a hazai gabona- és takarmányárakat.

A mezőgazdasági termelői árak, az élelmiszerárak alakulása jóval bonyolultabb annál, mint hogy egy termelési-időjárási problémából valamennyi élelmiszertermékre gyártsunk megdönthetetlennek tűnő „jóslatokat” – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.