Belföld

Vita a mentők új főnökéről

burány béla (burány béla, )
burány béla (burány béla, )

A mentőszolgálat vezetőváltását kritizálja az MSZP. Az Emmi kiáll Burány Béla mellett.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke hiányolta, hogy Szócska Miklós államtitkár – aki „indoklás nélkül, azonnali hatállyal” menesztette a mentőszolgálat általa 2010-ben kinevezett főigazgatóját – nem beszélt arról, miért kell ilyen „villámgyorsan” távoznia Mártai Istvánnak. Miért nem lehet arról beszélni, hogy a távozó főigazgató vezetése alatt a szolgálat mérhetetlenül eladósodott, katasztrofális a mentőautók műszaki állapota, és a pénzhiány rányomja a bélyegét a működés minden szeletére? – vetette fel Kökény Mihály.

Az egykori egészségügyi miniszter hozzátette: Szócska Miklós olyan embert bízott meg az OMSZ vezetésével, akinek a „politikai lojalitásához már nem társul szakmai hitelesség”. „Szabad-e olyan emberre bízni akárcsak átmenetileg is az Országos Mentőszolgálatot, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, aki egyébként látványosan megbukott, szakmai és etikai értelemben egyaránt?” – kérdezte.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága visszautasította az MSZP vádjait. „A jelenlegi kormány összeomlás szélén lévő mentőszolgálatot, elöregedett mentőautókat és mentőállomásokat vett át a baloldal kormányzása után. Az előző kormányzatok idején elmaradt szükséges fejlesztések nem csupán fokozták az Országos Mentőszolgálat infrastrukturális elmaradottságából, korszerűtlenségéből fakadó nehézségeket, hanem a mentőszolgálat dolgozóinak feladatellátását, a mentőellátás működőképességét is veszélybe sodorták – írta az államtitkárság.

A jelenlegi ágazati vezetés a mentés biztonsága érdekében prioritásként kezeli a 2010 előtt kialakult helyzet rendbetételét. Az elmúlt 2 és fél évben számos lépést tett az OMSZ biztonságos működtetési feltételeinek megteremtéséért: 2012-ben a Szolgálat több mint 7000 dolgozója kapott béremelést, 120 mentőautót cseréltek le és uniós forrásból további 200 új mentőgépkocsi-beszerzést valósítják meg. Emellett 7 új állomás kezdte meg a működését, és 14 mentőállomás részleges felújítása történt meg, továbbá 60 mentőállomás felújítása és 22 új mentőállomás építése is előkészítés alatt van uniós forrásból – emlékeztetett az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, amelynek közleménye szerint az új, megbízott vezetővel szemben nincs és nem is volt büntetőeljárás folyamatban.

Az egészségügyi államtitkár hétfőn jelentette be, hogy Burány Béla megbízott főigazgató került a mentőszolgálat élére. Az új vezetőről korábban egy súlyos incidens kapcsán sokat írtunk. Ő volt ugyanis annak a 2008-as buszbalesetnek a kárhelyparancsnoka, amelynek büntetőpere a sofőr ellen jelenleg is tart, és amelyben öt kisgyerek megsérült, egyet pedig tévesen halottnak nyilvánítottak. Tavalyi cikksorozatunkban részletesen beszámoltunk az öt évvel ezelőtti balesetről, amely már akkoriban nagy visszhangot keltett.

Amikor az ügyről a sürgősségi orvostan legfőbb hazai szaktekintélyének számító Berényi Tamást kérdeztük, a szakfelügyelő főorvos megszólalását a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet letiltotta. A Budai Központi Kerületi Bíróság tavaly júliusban ugyanakkor igazságügyi szakértőket rendelt ki a baleset kivizsgálására, hogy választ találjon arra a kérdésre, „a sértett (a letakart kisfiú – a szerk.) maradandó fogyatékosságot eredményező sérülése és a vádlott vádirat szerinti cselekménye között áll-e fenn ok-okozati összefüggés”. Egy katasztrófaorvostan-szakértőt is megidéztek a tárgyalásra, ahol Burány Bélát tanúként hallgatták ki.


Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új megbízott főigazgatója
Fotó: MTI / Beliczay László

Burány Béla kinevezésekor azt mondta: mintegy húszéves mentőszolgálati tapasztalata van. Korábban a budapesti Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumában dolgozott vezetőként. Burány Béla elődje Mártai István volt. Három éve, a XIII. Mentésügyi Konferencián a „Gyermekek tömeges buszbalesete Budapesten” címmel tartott esetismertetést együtt illusztrálták egy fába szorult lóval és egy King-Kong-karikatúrával. Az előadás anyagát itt érheti el!

Akkor olyan dokumentumokra is bukkantunk, amelyekből az is kiderült, hogy dr. Burány Béla szerint „a mentőzés egy olyan munka, amit csak nevetve lehet csinálni”. A főigazgató volt korábban egyébként az „Újraélesztett egészségügy” alcímű Semmelweis-terv egyik kidolgozója.

Készültek Burány kinevezésére

Lapunk a kinevezés után megkereste a szaktárca egészségügyért felelős államtitkárságát. A következő információt kaptuk:

„Az Országos Mentőszolgálat igazságügyi orvosszakértői véleményt kért a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézettől a 2008. november 26-án, Budapesten történt tömeges balesetben megsérült gyermekek ellátásáról.

Az OMSZ az orvosszakértői vélemény pontossága érdekében az intézet rendelkezésére bocsátotta a balesettel kapcsolatos összes dokumentumot, a hang- és képanyagokat, valamint az addig elkészült szakértői véleményeket. Az intézet 2013. április 2-án kelt állásfoglalása szerint Burány Béla, a baleset kárhely-parancsnoka az esemény helyszínén szakszerűen járt el, helyes döntéseket hozott. Az egészségügyért felelős államtitkárság ezzel lezártnak tekinti ezt az ügyet.

Az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága az elmúlt időszakban is komoly figyelmet szentelt, és a jövőben is mindent megtesz az Országos Mentőszolgálat modernizációja érdekében.”

Az államtitkárság szerint a „mostani vezetőváltás az Országos Mentőszolgálat élén egyfajta sebességváltást, gyorsítást jelent a mentőszolgálat fejlesztésében. A személyügyi kérdések az Országos Mentőszolgálat szervezeti fejlesztése mentén alakulnak majd ki.”

Az államtitkárság levele alapján egyértelműnek tűnik, hogy az állásfoglalást még a hirtelen leváltott főigazgató kérte, utódja kinevezésével pedig Szócska Miklós megvárta a szakvélemény megszületését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik