Belföld

Szeméthegyek az út mellett – ezt dobják ki az emberek!

Amit a tél eltakart, azt a tavasz felfedte szemünk előtt. Körülnéztünk, hogy mi mindent dobtak ki a szemetelők. Mi tehetünk, ha hulladéklerakást látunk?

Egy Győrhöz közeli mellékúton haladtunk végig. A hó elolvad, a gaz még nem nő, s a látvány helyenként elkeserítő: háztartási szemét zsákokban vagy ömlesztve – ez teríti be az ébredező természetet és az árokpartokat. Elmondhatjuk: „jézuskától géppuskáig” mindent találtunk. Nem kis munka lesz eltakarítani a rengeteg szemetet, s nem kevés idő.

A leggyakoribb hulladék a műanyag palack, a sörös doboz, a konyhai szemetesek összetéveszthetetlen tartalma és a megunt gyerekjátékok tucatjai. Látható még temérdek sörösdoboz, gyorséttermi étel csomagolása, rossz villanybojler és számítógépes monitor műanyag borítása, valamint kopott autógumi is.

Körútunk során készítettünk pár fotót is, nézze meg galériánkat a képre kattintva! Az illegális szemétlerakók nem csak a környezeti idillt roncsolják, hanem a természetet is szennyezik. A kidobott akkumulátorok, kiöntött fáradt olaj, különböző vegyszerek, tisztítószerek és festék beívódik a talajba, amin keresztül a növények gyökerébe jut, így a szerek veszélyeztetik a növényevő állatokat is – nyilatkozta a Győr24-nek Simon Péter biológus szakértő.

Különösen veszélyes a helyzet a tavaszi olvadások után, főként ekkora csapadékmennyiség esetén, hiszen a föld vízzel telített, mely elősegíti a veszélyes anyagok áramlását a talajban, s felszívódását a növényekbe, de a tavakba, folyókba is könnyedén bekerülhetnet az oda nem illő vegyületek – tette hozzá a szakértő.

Meg lehet-e akadályozni az illegális hulladéklerakást, s ha igen, kihez fordulhatunk segítségért? Több olvasónk is jelezte a problémát. Kis odafigyeléssel és éberséggel tetten lehet érni az elkövetőt, felelősségre vonni viszont nem biztos. Szóváltást vagy vállvonogatást érhetünk el vele, de a szemetet visszavinni már senki sem fogja. A Győr24 utánajárt: a rendőrségen is bejelenthetjük a szemétlerakást.

„Az illegális hulladéklerakások elkövetőinek felderítése gyakran okoz nehézséget az érintett hatóságoknak. Általános tapasztalat, hogy nincsenek szemtanúk, s az esetet már csak a lerakás után veszik észre. Az illegálisan lerakott/elhagyott hulladékból csak ritkán lehet következtetni annak tulajdonosára. Az illegális szemétlerakás jogellenes magatartás, annak elkövetője szabálysértést, súlyosabb esetben (pl. veszélyes hulladékot lerakása esetén) bűncselekményt valósít meg” – válaszolt kérdésünkre a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde.

Hozzátette: ha valaki mégis szemtanúja folyamatban lévő jogsértésnek, azzal tudja leginkább segíteni a hatóság munkáját, hogy rövid úton telefonos bejelentést tesz, így megnő a tettenérés lehetősége. Amennyiben ez nem történik meg, lehetőségünk van feljelentést tenni. Ebben az esetben próbáljunk meg minél részletesebb személyleírást adni az elkövetőről/elkövetőkről, ha járművel érkeztek jegyezzük fel annak forgalmi rendszámát, színét, típusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik