Belföld

A 10 %-os díjcsökkentés megjelenése a fogyasztóknak kiállított számlákon

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 04. 10. 14:43

Minden lakossági fogyasztó által fizetett díj mértéke egységesen 10%-kal csökkent 2013. január 1-jével a 2012. november 1-jei szinthez képest. A SZÉPHŐ Zrt. a vonatkozó egységárait csökkentette 10%-kal, ennek mértékéről a társaság weboldalán is tájékozódhatnak a fogyasztók - olvasható a SZÉPHŐ Zrt. közleményében.

A SZÉPHŐ Zrt. a 2013. évi számlázás során, a számlákon feltüntetett összegek vonatkozásában érvényesíti az 50/2011.(IX.30.) NFM rendeletben  2013. január 1-jétől előírt 10 %-os díjcsökkentést. Ennek értelmében, minden lakossági fogyasztó által fizetett díj mértéke egységesen 10%-kal csökkent 2013. január 1-jével a 2012. november 1-jei szinthez képest. A SZÉPHŐ Zrt. a vonatkozó egységárait csökkentette 10%-kal, ennek mértékéről a társaság weboldalán is tájékozódhatnak a fogyasztók.

A 10%-os árcsökkentés érvényesülését a 2012. november hónapra vonatkozó számlán, illetve számlákon szereplő egységárak és a 2012. december 31-ét követő időszakra kibocsátott számlákon szereplő egységárak összehasonlításával lehet egyértelműen megállapítani. Az árváltozás vizsgálatánál minden esetben figyelni kell arra, hogy az adott díjtétel pontosan mely időszakra vonatkozik.  Ugyanis a számlán szereplő tételek jellemzően nem azonos időszakot takarnak. (Pl. az alapdíj a számla esedékességének hónapjához, míg a hődíj a számlakibocsátás időpontját megelőző hónaphoz köthető).

A SZÉPHŐ Zrt. ezért, azt kéri, hogy az adott jogcímen fizetendő összeg (pl. alapdíj, hődíj) sorában minden esetben nézzék meg a fogyasztási időszakot, mivel a 10%-os árcsökkenés csak a 2013. január 1-je utáni időszakra vonatkozik. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a január hónapban kiállított számla esetében az alapdíj már januárra vonatkozik, így ennek a díjnak 10%-kal alacsonyabbnak kell lennie egy korábbi számlán megjelenő pl.: december hónapra vonatkozó alapdíjnál, ugyanakkor a hődíj ugyanebben a számlában még a decemberi fogyasztásra vonatkozik, ezért ennél még nem kell érvényesíteni a 10%-os csökkentést.

Az alapdíj csökkentése már  a januári számlákban látszik, míg a hődíjé a februáriban.  A február hónapban kiállított számlákon már minden fogyasztó tapasztalhatta mind az alapdíj, mind pedig a hődíj tekintetében a csökkenést.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem visszatérítésről van szó, hanem az alap- és hődíj összegéből kapnak 10%-ot és annyival kevesebbről kapnak számlát.  A SZÉPHŐ Zrt. a számlamagyarázatokat a március havi fogyasztást tartalmazó számlával együtt küldi ki a fogyasztóknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.