Belföld

A 10 %-os díjcsökkentés megjelenése a fogyasztóknak kiállított számlákon

Minden lakossági fogyasztó által fizetett díj mértéke egységesen 10%-kal csökkent 2013. január 1-jével a 2012. november 1-jei szinthez képest. A SZÉPHŐ Zrt. a vonatkozó egységárait csökkentette 10%-kal, ennek mértékéről a társaság weboldalán is tájékozódhatnak a fogyasztók - olvasható a SZÉPHŐ Zrt. közleményében.

A SZÉPHŐ Zrt. a 2013. évi számlázás során, a számlákon feltüntetett összegek vonatkozásában érvényesíti az 50/2011.(IX.30.) NFM rendeletben  2013. január 1-jétől előírt 10 %-os díjcsökkentést. Ennek értelmében, minden lakossági fogyasztó által fizetett díj mértéke egységesen 10%-kal csökkent 2013. január 1-jével a 2012. november 1-jei szinthez képest. A SZÉPHŐ Zrt. a vonatkozó egységárait csökkentette 10%-kal, ennek mértékéről a társaság weboldalán is tájékozódhatnak a fogyasztók.

A 10%-os árcsökkentés érvényesülését a 2012. november hónapra vonatkozó számlán, illetve számlákon szereplő egységárak és a 2012. december 31-ét követő időszakra kibocsátott számlákon szereplő egységárak összehasonlításával lehet egyértelműen megállapítani. Az árváltozás vizsgálatánál minden esetben figyelni kell arra, hogy az adott díjtétel pontosan mely időszakra vonatkozik.  Ugyanis a számlán szereplő tételek jellemzően nem azonos időszakot takarnak. (Pl. az alapdíj a számla esedékességének hónapjához, míg a hődíj a számlakibocsátás időpontját megelőző hónaphoz köthető).

A SZÉPHŐ Zrt. ezért, azt kéri, hogy az adott jogcímen fizetendő összeg (pl. alapdíj, hődíj) sorában minden esetben nézzék meg a fogyasztási időszakot, mivel a 10%-os árcsökkenés csak a 2013. január 1-je utáni időszakra vonatkozik. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a január hónapban kiállított számla esetében az alapdíj már januárra vonatkozik, így ennek a díjnak 10%-kal alacsonyabbnak kell lennie egy korábbi számlán megjelenő pl.: december hónapra vonatkozó alapdíjnál, ugyanakkor a hődíj ugyanebben a számlában még a decemberi fogyasztásra vonatkozik, ezért ennél még nem kell érvényesíteni a 10%-os csökkentést.

Az alapdíj csökkentése már  a januári számlákban látszik, míg a hődíjé a februáriban.  A február hónapban kiállított számlákon már minden fogyasztó tapasztalhatta mind az alapdíj, mind pedig a hődíj tekintetében a csökkenést.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem visszatérítésről van szó, hanem az alap- és hődíj összegéből kapnak 10%-ot és annyival kevesebbről kapnak számlát.  A SZÉPHŐ Zrt. a számlamagyarázatokat a március havi fogyasztást tartalmazó számlával együtt küldi ki a fogyasztóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik