Belföld

Pintér: az érintettek szerint jó volt a mentés

hókáosz (hókáosz, )
hókáosz (hókáosz, )

Egy felmérés alapján az állampolgárok meg voltak elégedve az intézkedésekkel.

A belügyminiszter szavai szerint azok, akik a saját bőrükön érezték, tapasztalták a márciusi rendkívüli hóhelyzet nehézségeit, jónak vagy kiválónak ítélték meg a mentésben részt vevők tevékenységét. Pintér Sándor az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén beszélt erről.

A tárcavezető a márciusi rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentést tárgyaló bizottsági ülésen elmondta, a számos európai országot sújtó rendkívüli időjárás miatt Magyarországon volt a legrosszabb a helyzet. Ehhez képest rendkívül gyorsan és hatékonyan sikerült kiszabadítani az elzárt településeket, járhatóvá tenni az útvonalakat, s helyreállítani az áramszolgáltatást – közölte.


Fotó: MTI / Nagy Lajos

Pintér Sándor külön felmérést végeztetett arról, hogy az állampolgárok hogyan ítélték meg a mentési munkálatokat. Az állampolgárok ítélete szerint a legrosszabb eredmény is közepes lett – ismertette.

Nem ilyen hangnemben emlékezett vissza egy olvasónk, aki 17 órát töltött a hó fogságában.A mentésben részt vevők is hiányosságokról és hibákról számoltak be a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének honlapján. A levelek tanúsága szerint március 14-én, 15-én teljes volt a fejetlenség, az irányítók azt sem tudták, hová vezényelték mentésre embereiket. Az állásukat féltő tűzoltók névtelenül számoltak be tapasztalataikról, de egy nyugdíjas tűzoltó alezredes névvel írt és olvasott be.

Kedden az MSZP-frakció szembesítő jelentést készített, és törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a hókáosz kapcsán. A szabálysértési törvényt úgy módosítanák, hogy rendkívüli időjárási helyzetben (intenzív havazás, ónos eső, hófúvás) a torlódások kialakulásért vétkesen felelős kamionsofőrök és a mentési munkákat ellehetetlenítő, a leállósávokat elfoglaló gépjárművezetők jogosítványát elvennék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik