Belföld

Maradhat régi helyén a VOLT

Idén és a következő négy évben is a soproni Lővér Kemping marad a VOLT Fesztivál helyszíne, a rendezvény 2018-től új otthont kap, de marad a városban - jelentették be a szervezők kedden Budapesten.

A Lővér Kemping területe az uniós természetvédelemhez kapcsolódó Natura 2000 program része, és 2012. január 1-jétől egy szigorúbb elbírálás lépett életbe. A VOLT és Sopron ötéves átmenetet kap a költözésig; a város és a fesztivál a 2014-ben hozzáférhetővé váló EU-s pályázati pénzekből tudja megtenni az új helyszínhez szükséges infrastrukturális beruházásokat – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról, hogy a VOLT a következő időszakban évi 12 millió forinttal támogatja a fesztiválon külön standot állító Fertő-Hanság Nemzeti Park tevékenységét. Illés Zoltán kiemelte: ez nem feltétele az együttműködésnek, hanem a fesztivál önkéntes hozzájárulása.

A VOLT helyszíne 2002-től volt a Lővér Kemping, a regionális környezetvédelmi hatóság tavaly csak második nekifutásra adta meg az engedélyt a rendezvény itteni megtartására. A zöldhatósági engedélyt 2017-ig évente fogja megkapni a VOLT a fesztivál megrendezésére.

“A Natura 2000 helyrajzi számokon keresztül jegyzi a védett fajokat és értékeket. A fesztivál nem zavarja a területén élő védett fajokat és értékeket, behatása olyan mértékű, hogy az ötéves átmeneti időszakban a magyar hatóságoknak nem kell uniós engedélyt kérni. Az öt év elegendő lesz arra, hogy sikerüljön kialakítani egy olyan új helyszínt, amely minden szempontból megfelelő” – mondta Illés Zoltán. Ahogy Lobenwein Norbert, a főszervezők egyike megjegyezte, a természetvédelem jegyében fogant változás lesz az is, hogy a VOLT-on a közönség visszaváltható, úgynevezett repohárból ihatja a sört.

A VOLT Sopronban tartását Fodor Tamás, a város polgármestere is rendkívül fontosnak nevezte a keddi sajtótájékoztatón. “A nemzetközileg jegyzett fesztiválra egyre több külföldi érkezik a városba, számukra Sopron szolgáltatásokat biztosít. Az infrastrukturális háttér jó, a felújított Tűztorony is turisztikai vonzerővel bír” – mondta.

Idén július 3-tól 6-ig tart a VOLT. A nulladik napon, július 2-án a tízéves pécsi Punnany Massif házibuliját tartják, olyan közreműködőkkel, mint A Köztársaság Bandája, Takáts Eszter, a Mary Popkids, az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, az Irie Maffia vagy a Hősök. A hivatalos nyitónapon, 4-én hosszú évek szünete után az Emil.Rulez!, azaz a tavaly új lemezzel jelentkezett Hajós András és Hegyi György együttese is fellép.

A VOLT már korábban bejelentett nemzetközi sztárfellépői közé tartozik a Queens of the Stone Age, a Thirty Seconds to Mars, a Hurts, Bonobo, a Billy Talent, a Papa Roach, a Knife Party, a Bullet For My Valentine, az Example, Jamie Woon vagy a Parov Stelar Band. A hazai élvonal szinte minden fontos szereplője játszik a VOLT-on, így a Tankcsapda, a Quimby, a Supernem, a Belga, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Kiscsillag, a Compact Disco, az Intim Torna Illegál, a Magashegyi Underground, a Pál Utcai Fiúk, a Nemjuci, a Zagar, a Vad Fruttik és ByeAlex is.

A fesztivál új arculatában a robotok állnak a középpontban: a nagyszínpadot egy hatalmas robottá csomagolják át, és ott minden este látványos, pirotechnikával fűszerezett party zárja a programot.

“Tíz képzőművészcsoport dolgozik a VOLT idején robotszobrokon, -festményeken és -installációkon, ebbe a közönséget is bevonjuk, robotszépségversenyt rendezünk” – sorolta Fülöp Zoltán, a másik főszervező.

Újra lesz szabadegyetem, kerekasztal-beszélgetések – a helyszín a Diákhitel Kávézó -, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával egy 25 méter magas épületkomplexum létesül mászófallal, kilátótoronnyal, lesiklópályával. Best of Sopron, best of Hungary címmel az ország gasztronómiájának legjobbjait is igyekeznek bemutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik