Belföld

Az éneklés és énektanítás közös ünnepe lesz

Székesfehérváron rendezik az Éneklő Ifjúság szakmai napokat.

22. alkalommal rendezik meg az Éneklő ifjúság Szakmai Napok és Koncertek sorozatát, ahová az ország minden részéből érkeznek karnagyok. A Szent István Emlékév programjainak részeként kerül sor a programra, melynek szervezője a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA), a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és AMI, valamint „A zenei nevelésért” Alapítvány. Helyszínként az idén 100 esztendős Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI is bekapcsolódik.

A Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére létrejött Alapítvány díjátadó gálahangversenyét is most pénteken rendezik meg. Az előttünk álló, éneklésben és zenében gazdag hétvége programjairól sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Hartyányi Judit, a KÓTA elnökségi tagja, „A zenei nevelésért” Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. Rosner Gyuláné alapító, Eszti néni lánya, valamint Kneifel Imre és Fekete Ferenc, a két oktatási intézmény igazgatója. 

Székesfehérvár gazdag kultúrájának a zenei nevelés és a kórusélet is fontos szelete. Több hazai, sőt határon túli énekkart fogadó találkozó hagyománya él a városban, emellett az intézményeket és a templomokat is szerencsére gyakran tölti be kórusmuzsika.

„Nagyon örülök, hogy nemcsak én, aki itt tanultam énekelni és jártam zeneiskolába, látom úgy, hogy gazdag a város zenei élete, hanem külső megerősítést is kapunk erről. Székesfehérvár Önkormányzata fontos feladatának tekinti, hogy segítse az ének-zenei oktatás felvállaló iskolák és a kórusok működését. Ezen felül idén „A zenei nevelésért” Alapítvány, valamint a Zeneiskola által óvodásoknak szervezett Zenede Bábszínház is számíthat a támogatásunkra. Székesfehérváron olyan elődök tették le a mai zenekultúra alapjait, mint Mihályi Gyuláné, Kneifel Ferenc, Somorjai Ferenc és Horányi Ottília – hogy csak néhányukat név szerint is megemlítsem. Jó, hogy ma is vannak követőik! Ezért örülök, hogy most a hazai hagyományokat a gyakorlatban továbbvivő karnagyokat láthatjuk vendégül Szent István városában.” – mondta el Brájer Éva alpolgármester.

A programsorozat egyik szervezője „A zenei nevelésért” Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Hartyányi Judit. Ő egykor a Mihályi Gyuláné által Kodály Zoltán segítségével megszervezett zenei oktatás keretében szerette meg egy életre az éneket. Azóta a KÓTA, azaz a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnökségi tagjaként, majd 2007 óta a Mihályi Gyuláné Eszti néni emlékére létrejött székesfehérvári Zenei Nevelésért Alapítvány kuratóriumi elnökeként is aktív szervezője a kórusprogramoknak, valamint az énekléssel kapcsolatos szakmai programoknak, így a XXII. Éneklő Ifjúsági Szakmai Napoknak is.

„Immár 22. alkalommal gyűlnek össze a résztvevők, idén éppen Székesfehérváron, ahol 1993-ban már szerveztünk egyszer Éneklő Ifjúság Szakmai Napokat. Mindig az évfordulós személyekhez kötődnek az előadások, idén például Weöres Sándor, Kocsár Miklós és Lajtha László kerül középpontba. Sokszínű programot állítottunk össze a résztvevőknek, melynek célja, hogy kicserélhessék gondolataikat, szakmailag feltöltődjenek. Természetesen nemcsak kórusvezetőket és énektanárokat várunk, hiszen jó lenne, ha a koncerteken minél több zeneszerető ember is részt venne. ” – ismertette a programot Hartyányi Judit.  

Mihályi Gyuláné lánya a 2007-ben létrehozott „A zenei nevelésért” Alapítványról szólt, melynek díjkiosztó gálahangversenyét pénteken 19 órától rendezik a Szent István Művelődési Házban. Itt három díjat adnak át és két díszvendéget is köszöntenek majd.

„Testvéremmel közösen hoztuk létre ezt az Alapítványt, hogy a fehérvári zenei-kulturális paletta tovább színesedjen. Azért is jó ez a civil kezdeményezés, mert az ifjúság zenei neveléséért sokat tevők munkáját – akik egyébként ritkán kerülnek reflektorfénybe – tudjuk elismerni. Kapocs szeretnénk lenni az énekes és hangszeres zene, valamint a múlt és jelen között.” – fogalmazta meg céljaikat Dr. Rosner Gyuláné Mihályi Marianna.

A XXII. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok ünnepélyes megnyitóját április 12-én, pénteken 16 órakor tartják a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI épületében. Mint Fekete Ferenc igazgató elmondta, éppen a jeles évforduló miatt tartották fontosnak, hogy bekapcsolódjanak a programsorozatba. Szeretnék bemutatni azt az összművészeti tevékenységet, amely alap- és középfokon falaik között zajlik.

A Szakmai Napok egyik szervezője és házigazdája a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Intézmény.

„Szombaton bemutató órákat, elemző beszélgetést és kóruspróba bemutatót tartunk a résztvevőknek. Nagy örömmel adunk otthont ennek a rendezvénynek, ahol a szakemberek átadhatják egymásnak a zene megszerettetésére irányuló tanítási módszereiket.” – emelte ki Kneifel Imre.

Szombaton 19 órától a Városház téri Szent Imre templomban (Barátok templomában) rendeznek ünnepi hangversenyt, ahol a városi zenei élet teljes lenyomata megmutatkozik majd a sokszínű, több korosztályt felvonultató műsorszerkezetben. Vasárnap a Hiemer-ház ad otthont a programoknak, amelyek a nép- és helyi hagyományok továbbéléséről, átadásáról, valamint a 100 éve született Weöres Sándor kapcsán a költészet és a zene kapcsolatáról szólnak.

A Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskara a péntek esti gálahangversenyen Farkas Ferenc és Weöres Sándor közös alkotását, a Rózsa-madrigált adja elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik