Belföld

A rendőrséggel kampányolnak megyei településeink a környezetvédelemért

A környezettudatos gondolkodás és viselkedés alakítására megelőzési programot indított a rendőrség a Győrhöz közeli Abdán, Börcsön, Kunszigeten és Öttevényen.

A kezdeményezéshez a többek között hulladékgazdálkodással foglalkozó GYŐR-SZOL Zrt., a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott.

A megelőzési program résztvevői az érintett intézményekben a napokban hivatalosan is útjára indították a zöld gondolatokat. Az abdai intézményben elhangzott: rendkívül fontos az épített és a természetes környezet állapotának megóvása. Ebbe beletartozik a belterületi és külterületi környezet tisztaságának megőrzése. A cél elérése érdekében rendkívüli jelentőségű a tudatformálás, amelynek segítségével elérhető, hogy az emberek érzékenyebben reagáljanak környezetük szennyezettségére.

A tapasztalatok szerint napjaink egyik leggyakoribb hulladéka a műanyag PET-palack. A flakonok megítélése kettős: ha a természetben nem lebomló palackok az árokba vagy az erdőbe kerülnek, akkor jelentősen szennyezik a környezetet. Amennyiben ugyanezen flakonok a gyűjtésére kijelölt szelektív hulladékgyűjtő edényekbe jutnak, akkor a PET palackok hasznosulnak, újabb használati tárgyakat készítenek belőlük.

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás ötvenezer forintos támogatásával az abdai, a börcsi, a kunszigeti és az öttevényi általános iskolákba a minap kikerültek azok a PET palack lapító prések, amelyek lehetővé teszik a flakonok hatékony elszállítását. A gyermekek a pogácsa méretű műanyag palackokat a GYŐR-SZOL Zrt. által kihelyezett konténerekbe gyűjtik. Az elszállítást és az újrahasznosítóknak történő átadást szintén a GYŐR-SZOL Zrt. oldja meg – emelték ki a szervezők a Börcsi iskolában.

A program másik helyszíne az öko iskolaként működő Kunszigeti Két Tannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A projektindítón a település polgármestere, Lendvai Ivánné a rendőrségnek a nagyon jó kezdeményezést, és a szervezést, a GYŐR-SZOL Zrt-nek együttműködést köszönte meg, majd a palackok szelektív gyűjtésére, a prések használatára buzdította az iskolásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik