Belföld

OKF: még mindig a víz az úr

arviz(2)(960x640)(1).jpg (árvíz)
arviz(2)(960x640)(1).jpg (árvíz)

A hétfői napos idő sem csökkentette a belvízzel elöntött területek nagyságát, és jó néhány folyón van érvényben az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozata.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósága (BM OKF) tájékoztatása szerint eddig példa nélküli mennyiséget, 750 ezer köbméter vizet vezettek ki a vízügy szakemberei az elmúlt 24 órában a Hortobágy-Berettyóból. Ebben a térségben, Karcag, Kisújszállás és Mezőtúr körzetében a legnehezebb a belvízi helyzet, több mint 31 ezer hektár áll víz alatt.

Szolnokon a hullámverés ellen lefóliázták a belvárosi védvonal egyes szakaszait, a fóliát zsákokkal rögzítették. A Tisza a jelenlegi előrejelzés szerint Szolnoknál az esti, késő esti órákban éri el a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet, hétvégére pedig várhatóan Szolnokon is eléri a harmadfokú védelmi készültségnek megfelelő vízmagasságot. A védekezési munkák miatt a Tisza töltésein korlátozták a közlekedést.

Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében továbbra is stagnál a Marcal folyó vízszintje. Hétfőn Veszprém megye árvízzel érintett térségében négyszáz hivatásos állományú és önkéntes dolgozott váltásokban.

Csongrád megyében változatlanul hét településen zajlik belvíz elleni védekezés, hat helyen elsőfokú a készültség, ennél magasabb fokozat már csak Székkutason van érvényben.

Változatlanul harmadfokú készültség van érvényben Békés megye valamennyi folyóján, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön is. Utóbbi vízszintje azonban az elmúlt órákban minimális mértékben csökkent.

Fejér megyében újabb területen omlott le a föld Kulcs Duna-parti löszfaláról, a Deák Ferenc utca és a Temető utca között a talajcsúszás miatt akácfák fordultak ki a földből. Az érintett területen lévő ingatlanokban 2010 óta nincs közműellátás, és a lakhatás sem engedélyezett. A kifordult fák ágai két épületet veszélyeztetnek. Kulcson a talajsüllyedés mellett a belvíz is gondot jelent, ezért a település polgármestere hétfőn harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Hajdú-Bihar megyében Debrecen területén három helyszínen 12 tűzoltó hat gépjárművel és három szivattyúval dolgozott a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfő délutántól újból járható a Dédestapolcsány és Tardona közötti mellékút, amelyet korábban vízátfolyás miatt zártak le a forgalom elöl. Az árvíz miatt ugyanakkor továbbra sem lehet közlekedni Muhi és Köröm, a 26-os számú főút és Sajókaza, valamint a Sajóörös és Kesznyéten közötti mellékúton, illetve az ároktői komphoz vezető úton.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben beszámolt az ár- és belvízi védekezés adatairól, és elmondta azt is, hogy az az elmúlt 24 órában 3468 vízügyi dolgozó és “külső erő” vett részt, a védekezés napi költsége pedig 163 millió forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik