Belföld

Meghalt a Vaslady

Margaret Thatcher (Margaret Thatcher)
Margaret Thatcher (Margaret Thatcher)

A hétfői bejelentés szerint Thatchert szélütés következtében érte a halál.

Margaret Hilda Roberts néven született a Lincolnshirei, Granthamben, 1925.október 13.-án. Apja Alfred Roberts és anyja Beatrice Ethel. Margaret gyermekkorát Granthamben töltötte, ahol apja tulajdonában volt két élelmiszerbolt. Az apja aktívan részt vett a helyi politikában és az anglikán egyház szolgálatában állt, metodista prédikátor, lányait szigorú metodistaként nevelte.

Az 1970-es választások után a konzervatívok alakíthattak kormányt, amelyben Thatcher az oktatási miniszteri posztot töltötte be Edward Heath kormányában. 1974-ben a konzervatívok elvesztették a választásokat. 1975-ben indult a Konzervatív Párt elnöki posztjáért, ő volt Heath egyetlen komoly kihívója. A választást kisebb meglepetésre február 11-én meg is nyerte.

A hetvenes évek második felétől egyre inkább megerősödött az a meggyőződése, hogy Nagy-Britanniának radikálisan meg kellene változtatnia politikáját, hogy olyan szabad magánvállalkozások jöjjenek létre, melyeknek működésébe nem szólhat bele sem az állam, sem pedig a szakszervezetek. Az 1978-79-es sztrájkhullámok alatt politikájának népszerűsége annyira megnőtt, hogy 1979-ben megnyerte a parlamenti választásokat is. A kampányban Thatcher üzenete az volt, hogy a Munkáspárt az állami beavatkozások pártja és hogy a szakszervezetek túszává vált.

Így 1979-ben ismét a konzervatívok alakíthattak kormányt, és május 4-én Thatcher lett az első női brit miniszterelnök.

1984-ben ír terroristák merényletet követtek el ellene, de neki sikerült elmenekülnie. 11 évig volt miniszterelnök. 1990-ben visszavonult. 2011-ben Valady címmel filmet készítettek életéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik