Belföld

Megalakul a PaKK

Székesfehérvár első közösségi kertjét tervezik.

A környezettudatos és fenntartható életmódra hívja fel a figyelmet és lehetőséget nyújt a közösségi szemlélet erősítésére, valamint a városi terek átértelmezésére a PaKK. Székesfehérvár első közösségi kertjét a Palotavárosban alakítják ki önkéntesek – jelentette be sajtótájékoztató keretében Viza Attila a 8. számú választókerület önkormányzati képviselője, környezetvédelmi tanáncsok.

Színes, tarka kertet alakítanak ki a tervek szerint Palotavárosban. A Székesfehérvári Palotavárosi Közösségi Kertben (PaKK)  közel 1600 m²-en zöldségeket, fűszernövényeket, virágokat termeszthetnek majd a kertészkedni vágyó önkéntesek, az erre vállalkozó óvodások, iskolások.  Az alakuló ülést április 11-én tartják az István Király Általános Iskolában.

A városban egyedülálló kezdeményezésről Viza Attila, a terület önkormányzati képviselője elmondta: „Másfél, két éve merült fel az ötlet, nyugat-európai példa alapján, hogy hasznos lenne ilyen kert létrehozása, ahol nem a mennyiségi termelés az elsődleges, hanem a közösség építése.” Az önkormányzat által biztosított területen civil szervezetek és vállalkozók segítségével a lakók közösségként, szemléletformálás céljával kertészkednek a lakótelepen. „Az a tervünk, hogy a kert minden lehetséges részletét fenntartható módon, innovatív megoldások segítségével alakítsuk ki. Így takarékos öntözőrendszert építünk ki, lesz esővízgyűjtés, komposztálás és vegyszermentes növényvédelem. Ezzel környezettudatos példát adhatunk a családi házas övezetben élőknek is.” – tette hozzá Viza Attila környezetvédelmi tanácsnok.

A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület biztosítja a program civil hátterét. Mint Szöllősi Istvánné, a szervezet alelnöke elmondta: Sok keretszerető és sok szakember tagjuk van, akikkel közösen látják az igényt egy közösségi kert kialakítására. Ők maguk klubként kezdték a működést több mint 3 éve, másfél éve pedig már egyesületi formában dolgoznak. „Vegyszermentes kertészkedést szeretnénk megvalósítani és a gyerekeket is szeretnénk bevonni a munkába. Szívesen fogadunk majd óvodai és iskolai csoportokat a szemléletformálás jegyében. A gyerekek magokat vethetnének, majd néhány hónap múlva az itt termett zöldséget ehetnék a szendvicseik mellé. Szalonnasütő helyet is kialakítunk, segítve ezzel a közösségépítést is a tagok között. Igazi kertet szeretnénk kialakítani.” – fogalmazott Szöllősi Istvánné.

Gärtner Szilvia, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. környezetvédelmi és CSR koordinátora, a Székesfehérvári Környezetvédelmi Szakmai Fórum titkára hangsúlyozta: „Számunkra nagyon fontos a biodiverzitás megőrzése. Cégünk, amely 15 éve Székesfehérváron működik, fontosnak tartja a környezetvédelmet és a környezettudatos életmódot. Ez vezérelt bennünket, hogy csatlakozzunk a kezdeményezéshez.” –tette hozzá Gärtner Szilvia.

Kanizsay Zsolt, a Depónia Kft. kereskedelmi osztályvezetője egyúttal a Székesfehérvári Környezetvédelmi Szakmai Fórum alelnöke is. Mint kiemelte: mindkét általa képviselt szervezet fontosnak és követendőnek tartja a közösségi kert kialakításra vonatkozó elképzelést. „A PaKK számíthat a Depónia kft-re, ha például komposztot kell odaszállítani és egyéb szakmai kérdésekben, szükséges feladatok ellátásban is szívesen segítünk. Ugyanígy a Székesfehérvári Környezetvédelmi Szakmai Fórumon keresztül is több szakmai szervezet elérése biztosított és hasznos tanácsokat is tudunk adni.” – összegezte Kanizsay Zsolt.

A közösségi kert építésében, fenntartásában közreműködnek az óvodások, iskolások is. Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadója kiemelte, hogy a környezettudatos életmódra nevelésben nagyon fontos szerepet kaphat egy ilyen közösségi kert létrehozása. A szakember hozzátette, a kerti hulladék újrahasznosítása mellett egy olyan biológiailag aktív felület jön létre, amellyel élhetőbbé lehet tenni a városrészt.

Kálmán Lilla, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának vezetője hozzászólásában azt emelte ki, hogy Székesfehérvár Önkormányzata is támogatja a közösségi kert kialakításának gondolatát. A Közgyűlés által tavaly elfogadott III. Középtávú Környezetvédelmi Programjában is szerepel ez feladatként. Az irodavezető szerint nagyon fontos a felnőttek környezettudatos nevelése, amely például ezzel a kezdeményezéssel is erősíthető.

A közösségi kertek elterjedése a második világháború idejére nyúlik vissza, mikor főként Angliában, az élelmiszerhiányból fakadóan számos ilyen kert született. Az emberek elhagyatott foghíjtelkeken, városi udvarokon termesztettek haszonnövényeket, hogy segítsen magán az ország. Ezek a Victory Gardenek, vagyis „Győzelmi kertek” aztán Amerikában és Európában is megjelentek. A mai értelemben vett közösségi kertek gyökerei a 60-as évek mozgalmainak köszönhetők, ekkor született meg az olyan „community garden” gondolata, ahol az élelmiszertermelés mellett a fő cél a közösségépítés, a fogyasztói társadalom elleni tiltakozás volt. Szép számmal művelnek ilyen kerteket Kanadától, Európán át egészen Új-Zélandig.

A Székesfehérvári PaKK alakuló ülését április 11-én, csütörtökön tartják. Az István Király Általános Iskolában 17.00 órakor kezdődő fórumon Rosta Gábor „A városi tanya” című könyv szerzője és a magyarországi közösségi kertek motorja tart előadást. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, akik szeretnének részt venni a közösségi kert kialakításában. Akik vállalják a kertészkedést és részt vesznek a munkában, hogy részesei legyenek egy jó közösségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik