Belföld

Rogán elítélte az „Adj gázt!” felvonulást

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

A Fidesz frakcióvezetője szerint provokáció a motoros menet.

„Aki az Élet Menete napján ilyen címmel, ezekre a helyszínekre hirdet meg demonstrációt, nyilvánvalóan provokatív célzattal teszi azt. Politikusként és évek óta az Élet Menete résztvevőjeként rendkívül ízléstelennek tartom és mélységesen elítélem ezt a szándékot” – áll Rogán Antal szűkszavú közleményében.

Mint korábban írtuk, a Mazsihisz honlapján vasárnap közzétett közleményben emlékeztetnek: évről évre tízezrek vesznek részt az Élet Menetén, ahol a meggyilkolt több százezer magyar zsidóra emlékeznek. Az idén ugyanerre a napra hirdette meg egy csoport a Magyar Motoros Menet elnevezésű rendezvényt. A motorosok felvonulásukkal érinteni akarják a zsidó negyedet, a Dohány utcai zsinagóga környékét is.

A motoros rendezvénynek az Adj gázt! címet adták, amely a Mazsihisz szerint “félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérgesgázzal meggyilkolt több mint négyszázezer honfitársunk kínhalálára, s egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére”.ikos

Fotó: Neményi Márton

A Mazsihisz közleményében hangsúlyozza: világossá kell tenni, hogy “országunk földjén soha többé nem tűrjük büszkeségünk, becsületünk semmibevételét, legyünk bármilyen vallásúak, katolikusok, reformátusok, zsidók, izraeliták, tartozzunk a többséghez vagy a kisebbséghez, egyenként mutassuk meg, hogy az aljasság korának véget kell vetni”.

A Mazsihisz felszólította a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg a Magyar Motoros Menet megtartását.

Tavaly decemberben több tízezer ember tüntetett a nácizmus ellen a budapesti Kossuth téren, miután a jobbikos Gyöngyösi Márton a parlamenben azt mondta, „pont itt lenne az ideje, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.” A rendezvényen beszédet mondott Bajnai Gordon, Mesterházy Attila mellett Rogán Antal is. Akkor úgy fogalmazott, “nem hagyhatjuk, hogy a parlamentben olyan kijelentések hangozzanak el, amit Gyöngyösi Márton tett. A népirtások mindig listázással kezdődtek. Márpedig a nácizmus bűneit nem feledhetjük. Azt akarja, hogy a gyerekei tudják, az élet mindenkié, aki megszületik erre a világra. Ma a Kossuth téren mi akasztunk táblát a gonoszság nyakába Rajta felirat: Nem engedjük! Magyarország megvédi polgárait!” – mondta akkor a Fidesz frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik