Belföld

Fantomképviselőt és cigány polgármestert választottak

monor lakótelep (braun györgy, mszp, lépcsőház)
monor lakótelep (braun györgy, mszp, lépcsőház)

Monoron és Túristvándiban a Fidesz, Szászfán a romák jelöltje nyert, a többi helyen függetlenek győztek.

Vasárnap számos településen polgármester-választást tartottak, a monori egyes körzetben pedig – egy lemondás okán megüresedett – önkormányzati képviselőre voksoltak a helyiek.

Utóbbi helyen borítékolni lehetett a fideszes sikert. Mint minapi választási riportunkból kiderült, a „monori egyes körzetben” Balogh Imre Ferenc volt a favorit. A nyugdíjas épületgépész végül hozta a papírforma győzelmet, így ő foglalhatja el a képviselői helyet.

A jogosult 1767 választópolgár közül 380-an mentek el szavazni, ami 21,5 százalékos részvételnek felel meg, egy voks érvénytelen volt. A három jelölt közül a legtöbbet, 212 szavazatot Balogh Imre Ferenc kapta, megelőzve Bokros Tibort, a Jobbik jelöltjét, akinek 110 szavazatot sikerült szereznie. A harmadik helyen – 57 vokssal – az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Mikla László végzett.

A 18 ezer lelkes Monor képviselő – testületében a polgármesterrel együtt jelenleg tizenegyen dolgoznak, többségében a Fidesz-KDNP színeiben, hozzájuk csatlakozik majd a vasárnapi győztes, Balogh Imre Ferenc.

Roma polgármestere lesz Szászfának

Szászfán Kiss Zsoltot, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének jelöltjét választották meg polgármesterré. Hárman – köztük két független jelölt – indult. A névjegyzékben szereplő 114 szászfai közül 90-en szavaztak, 47 voksot kapott Kiss Zsolt, Nevelős Árpád 43-at, míg Bernáth Ferencre senki nem szavazott. Az időközi választást azért írták ki, mert a korábbi polgármester megromlott egészségi állapotára hivatkozva az elmúlt év decemberében lemondott tisztségéről.

A Nógrádi Ipolytarnócon Bolyós Gáborné, a község eddigi, független alpolgármestere, a Vas megyei Ostffyasszonyfán a szintén függetlenként induló Mihacsi Szabolcs István nyert. Független futott be a szabolcsi Jéken (Kovács József), a Bács-Kiskun megyei Jászszentlászlón (Nagy András), és a Fejér megyei Sárosdon (Dunkl Gergely) is.

A szabolcsi Túristvándiban és a Tolna megyei Regölyben viszont a Fidesz támogatásával indult jelölt irányíthatja ezentúl a települést, előbbiben Lakatos Tibor, utóbbiban Kövér István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik