Belföld
Graffiti-Szegeden(960x640).jpg (Graffiti Szegeden)

És a graffitiket ki mossa le?

batyi-zoltan
batyi-zoltan

2013. 04. 07. 14:56

Ugye ismerős a kép? Hónapokkal ezelőtt panaszoltam, graffiti-foltos Kárász utcánk miatt. A helyzet semmit sem változott - Bátyi Zoltán jegyzete.

Szívhez szóló levélben (agyhoz nem címezhettem, eme testrész vélhetően erősen korlátozott teljesítőképessége miatt) írtam hónapokkal ezelőtt jegyzetemet egy graffiti „művészhez”. Dehogy vártam én nagy megtérést és bocsánatkérés. Csupán annyit: ha teheti, és ideje is engedi, legalább Szeged belvárosának legfontosabb pontjain nem akarja bebizonyítani, vele egy új Leonardo netán Miró született a világra.

Így, mondjuk, kerülje a műemlékileg védett házakat, a Szeged dicsőségét hirdető emléktáblákat. Nem tudom, hogy néhány soros könyörgésem eljutott-e hozzá, vagy éppen valamelyik internetes oldalon mocskolódott névtelen kommentelőként, amikor olvasnia kellett volna arról, milyen dühösek rá a szegediek sétáló utcájukat járva.

Nos, azóta Szeged belvárosának újabb körzete épült át – immár a Dugonics tér is megújult külsővel várja, hogy végre ránk köszöntsön a tavasz. Ezért aztán még inkább szembetűnők a tér és a Kárász utca sarkán, valamint a Kárász utca padjain, és még ki tudja hány helyen falra, fára, minden festhető felületre firkált foltok, ábrák.

De belátom: festőjükhöz hiába is könyörögnék még egyszer: amit egyszer megalkotott, azt ugyan onnan el nem tünteti. De vajon azok, akiknek a feladatuk a város szépségének megőrzése lenne, ugyan mikor látnak már hozzá a nagytakarításhoz? Vagy azt remélték, hogy a talán soha nem látott, kitartó esőzés úgyis eltünteti a graffiti nyomokat? Mert ha igen, csalódniuk kellett. Így aztán nem marad más, mint előkapni minden harci szerszámot, vegyszert és lelemény, oszt hajrá: mosni-sikálni falat, padot, lámpaoszlopot.

Mert a tavasz akkor is eljön, ha a tél még mindig itt pöffeszkedik nagy duzzogva, hideg szélkabátba bújva. És a tavasszal együtt jönnek a fesztiválok, a vendégek, akik Szegedet csodálni szeretnék. És így vagyunk ezzel mi, szegediek is, akik ha modern művészetre vágyunk, szintén inkább képtárba mennék, mint a Kárász utca összerondított házfalait néznénk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.