Áder (áder, )
Belföld

Áder János Győrben ünnepelt

Magyarságunk csak európaiságunkkal lehet teljes, szabadságunkat pedig csak a tudás révén tudjuk kiteljesíteni - mondta a köztársasági elnök a győri Révai Gimnázium fennállásának 225. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Aki (…) tanul és a lehetőségei szerinti legnagyobb tudásra tesz szert, az a saját lehetőségeit, saját szabadsága határait is kitágítja ezzel” – mondta.

Az államfő a patinás gimnázium egykori növendékeként idézte fel diákéveinek emlékeit. Mint mondta, a Révaiban megkövetelt magas elvárások életre szóló leckét jelentettek számára. Ez arról szólt, hogy mit is jelent a teljesítmény, és arról is, mi mindenre képes egy olyan közösség, ahol természetes a tudás elismerése, a szorgalom megbecsülése, a tehetség bátorítása – tette hozzá.

Megemlékezett a tanárokról, akik az oktatás mellett egymás iránti tiszteletre és alázatra nevelték a diákokat. “Hűségre tanítottak és tartást adtak. És megajándékoztak minket azzal a büszkeséggel, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumának diákjai lehettünk” – mondta Áder János. Egykori alma materét méltatva kiemelte: a gimnázium magasra tette a mércét, hogy a diákok elhiggyék, képesek azt átugrani. Aki leverte, annak segítettek, a kiváló teljesítményt pedig elismeréssel, újabb ösztönzéssel jutalmazták – mondta az államfő, aki szerint ez volt a Révai Gimnázium igazi szellemisége.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében kiemelte: a Révai Gimnázium Győr büszkesége, ahol értékteremtés zajlik, ahol olyan ismeretekkel vértezik fel a diákokat, hogy az élet bármely területén megállják a helyüket. A méltató szavakat követően Győr város ezüst emlékérmét adta át Horváth Péter igazgatónak az oktatási intézményben folyó kimagasló oktatómunka elismeréseként.  A jubiláló intézményt köszöntötte Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, aki szintén a Révai Gimnázium diákja volt. Ő arra hívta fel a mai diákok figyelmét, hogy mindig  többet tegyenek, mint amit elvárnak tőlük, és legyenek készek egész életen át új ismereteket szerezni.

Ajánlott videó