Belföld

Horvátországi köszönet a márciusi hóviharban történt mentésért

Március tizenötödikén a hóviharban három horvát gyerekeket szállító autóbusz akadt el a 8-as főút, Székesfehérvárt elkerülő szakaszán. A százötven gyereket a katasztrófavédelem mentesítő autóbuszokkal az egyik városi melegedőhelyre szállította.

A mentést, a gyerekek elhelyezését és ellátását dr. Gordan Grlić Radman horvát nagykövet április 5-én, pénteken személyesen köszönte meg Székesfehérváron- olvasható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fehérvár24-hez eljuttatott közleményében.

A horvát gyerekek a márciusi hóviharban hazafelé tartottak, de 8-as főút, Székesfehérvárt elkerülő szakaszán a három autóbusz elakadt, útjukat nem tudták folytatni. Tolmácsuk – akivel telefonon tartották a kapcsolatot – a 105-ös segélyhívón kért segítséget, ahol a megyei műveletirányítási központ azonnal jelezte a bejelentést a hóhelyzettel kapcsolatos feladatok koordinálását végző megyei védelmi bizottság operatív munkaszervezetének.

A katasztrófavédelem munkatársai ezután felvették a kapcsolatot a tolmáccsal, majd több telefonhívást követően sikerült beazonosítani, hogy pontosan hol akadt el a három autóbusz, mert helyismeret hiányában a horvát sofőrök erről nem tudtak rögtön tájékoztatást adni. Végül a katasztrófavédelem kérésére a gyerekekért az Alba Volán három autóbuszt indított, amelyek a rendőrség és a közútkezelő segítségével meg tudták közelíteni a helyszínt. A gyerekek átszálltak a volánbuszokra, amelyek az ideiglenes melegedőhelyként kialakított Kodály Zoltán Általános Iskolába szállította őket. A szél mérséklődésével az elkerülő úton rekedt horvát buszokat is sikerült kiszabadítani, s a gyerekek ezután folytathatták útjukat hazafelé.

A mentést, a gyerekek elhelyezését és ellátását dr. Gordan Grlić Radman horvát nagykövet személyesen köszönte meg a székesfehérvári általános iskolában dr. Cser-Palkovics András, polgármesternek, Udvardi János tű. őrnagynak, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének – aki a melegedőhely kialakítását és működtetését koordinálta -, valamint Dancs Norbertnek, a járási hivatal vezetőjének és Kneifel Imre iskolaigazgatónak április 5-én, pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik