Belföld

Vonaton és autón próbáltak Ausztriába jutni

Koszovói, marokkói és kongói migránsokat fogtak Sopronban, illetve Hegyeshalomnál.

Személygépkocsival és embercsempész segítségével, több variációs „útvonaltervvel” és gyorsvonattal is megpróbáltak illegálisan Ausztriába jutni azok a külföldiek, akiket a magyar és osztrák határrendészek feltartóztattak Hegyeshalomnál és Sopronban. Két külföldi a járőrök láttán futásnak eredt.

A mosonmagyaróvári határrendészek az osztrák rendőrökkel szervezett közös akcióban ellenőrizték az M1 autópálya 172 km szelvényében 2013. április 04-én hajnalban az Ausztria irányába tartó VW Golf személygépkocsit.

A járművet egy 45 éves kongói állampolgár vezette. Utasa három algériai férfi volt, akik kizárólag a debreceni befogadó állomás által kiállított igazolvánnyal rendelkeztek. Ez az okmány, csupán a tábor területén való tartózkodásra jogosította fel őket.

A közös akció keretében a RailJet nemzetközi gyorsvonatról előző este két kubai állampolgárt is leszállítottak a járőrök. Ők kubai magánútlevéllel rendelkeztek és sem a továbbutazáshoz szükséges vízumuk nem volt, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Miként azt sem, hogy hol és mikor léptek hazánk területére.

A soproni határrendészek 2013.április 03-án kora délután két külföldit akartak igazoltatni a GYSEV pályaudvarnál, akik a járőröket látva, futásnak eredtek. A Mátyás király utcában sikerült feltartóztatni őket. A koszovói férfiak ENSZ személyigazolvánnyal rendelkeztek. Kiderült, hogy egyikükkel szemben Magyarország által kibocsátott beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben.

A marokkói állampolgárt ugyancsak a pályaudvaron, pár perccel korábban ellenőrizték a soproni határrendészek. A humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkező  férfitől egy „több variációs” útvonaltérkép is előkerült, mely segítette volna őt érvényes úti okmányok nélkül Ausztriába jutni.

A rendőrség a nyolc külföldivel szemben tiltott határátlépés kísérlete miatt szabálysértési eljárást, míg a kongói járművezetővel szemben, embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik