Belföld

Lemondatnák a Vásár és Piac Kft. vezetőjét

Felelőtlen gazdálkodásra hivatkozva a Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetőjének azonnali felmentését javasolja a közgyűlésnek jövő pénteken a csongrádi megyeszékhely alpolgármestere.

Solymos László azt mondta, a Fidesz által korábban kinevezett vezető az elmúlt két évben felelőtlen gazdálkodást folytatott, a jelentős bevételnövekedést a cég felélte és veszteséges éveket zárt. Az alpolgármester közölte: 2010-ben az önkormányzat európai uniós támogatásból újította fel a Mars téri piacot, ennek hatására a forgalom megduplázódott, és a piac szinte teltházzal, 97-98 százalékos kihasználtsággal működik. Jelentősen nőtt a cég bevétele is, 2010-hez képest tavaly már másfélszeresére. A cégvezető azonban az árbevételt teljes mértékben elköltötte és egy veszteséges piacot működtet az elmúlt két évben – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a bevételek mellett a kiadási oldal is jelentősen nőtt. A politikus példaként említette, hogy több mint tizenkétszeresére nőttek a reprezentációs költségek az elmúlt két évben: 2010-ben ez 150 ezer forint volt, 2012-ben már több mint 1,8 millió. 2011-ben az üzleti ajándékokra fordított összeg jelent meg a költségek közt, erre 1,7 millió forintot fordítottak, például 600 ezer forintból bort vásároltak, 390 ezer forintból pedig következő évi naptár készítettek.

Solymos László úgy fogalmazott: a kiadások mellett egyes, a Fideszhez közelálló cégek is “jó megbízásokat” kaptak az elmúlt két évben. Hozzátette, például a hirdetési és reklámköltségek 400 ezer forintról 10 millió forintra nőttek, de egy tanácsadó cég és egy vagyonvédelmi cég is kedvező szerződést kapott.

Az alpolgármester szerint a gazdálkodás adataiból az látszik, hogy a cégvezető a rendelkezésre álló összes bevételt elkölti, és folyamatosan veszteséges gazdálkodást folytat. A szocialista politikus megjegyezte, ezzel kapcsolatban már a társaság felügyelőbizottsága is kifejezte elégedetlenségét, és az ügyvezetőt a többi közt az idei üzleti terv átdolgozására szólították fel.

Solymos László szerint világosan látszik, hogy a város egyik meghatározó cégének vezetője nem tesz eleget a köztulajdonban álló cégek vezetőjétől elvárható gondos gazdálkodás követelményeinek. “Ezért a szegediek érdekében a következő közgyűlésen kezdeményezem Erdei Péter azonnali hatályú felmentését és az ügyvezető igazgatói poszt pályázat útján való betöltését”- tette hozzá az alpolgármester.

 

A Szegedi Vásár és Paic Kft ügyvezetője sajtóközleményben válaszolt az őt ért vádakra:

Solymos László alpolgármester mai sajtótájékoztatóján több valótlan állítás hangzott el, melyekkel kapcsolatban szükséges rögzíteni következőket:

1./ Meg lett említve néhány vásárolt tétel, amelyeket különböző városrészi rendezvényeken használtak fel.
A Társaság – ahogy az elmúlt évtizedben is gyakorlat volt – ezen rendezvények egyik szervezője volt, és a rendezvények sikeres lebonyolítása érdekében vásárolta ezeket a tételeket. Ám a Vásár és Piac Kft. más forrásból biztosította ezeket, hiszen ellenértékét a képviselői és városrészi költségvetési alapokból megkapta.
Ezzel szemben 2010 előtt az akkori ügyvezetés saját forrásból finanszírozott a cég profiljába nem illő progrmokat (pl.: könnyűzenei koncert, utazási és esküvői kiállítások). Ezeken a rendezvényeken a társaság jelentős, akár milliós nagyságrendű veszteséget szenvedett el!

2./ Meg lett említve továbbá több olyan személy, akik vagy a velük összefüggésbe hozható cégek egy adott feladat elvégzésére szerződést kötöttek Társaságunkkal. Munkájuk befejezése óta azonban nem állnak kapcsolatban a Vásár és Piac Kft.-vel. A szerződéses kapcsolat időtartama alatt pedig az érintettek nem vettek részt olyan önkormányzati szakbizottsági szavazásban, mely a Társaságot bármilyen módon érintette volna.

3./ Az őrzés-védelem költsége a 2010-es évhez viszonyítva összesen 14%-kal emelkedett – ami nagyjából az infláció kompenzálását jelenti. A korábbiakkal ellentétben viszont sokkal szakszerűbb, minőségi munkát végeznek, amelyet mindennap megtapasztalhatnak a szegediek, amikor vásárolnak a Mars téren. Munkájuk sikerét objektív tények igazolják: az ismertté vált bűncselekmények száma több, mint 40%-kal csökkent az utóbbi 2 évben a Mars téri piacon.

4./ Solymos László említést tett a “jelentős” reprezentációs költségekről. Arról már elfeledkezett megemlékezni, hogy ezek a költések az előző vezetés idején is léteztek (pl.. naptárvásárlás 2010-ben 204.000 Ft értékben, képeslapok vásárlása 2008-ban 316.400 Ft értékben). Sőt 2010 előtt még az is megesett, hogy bizonyos tételek (pl.: dolgozóknak védőitalként adott ásványvíz) nem szabályszerűen lettek elszámolva. A különböző szabálytalan beszerzések miatt a 2006 és 2010 közötti időszak gazdálkodását érintően rendőrségi nyomozás van folyamatban, amely kiterjed a nyomozás alapjául szolgáló feljelentésben foglalt, a Vásár és Piac Kft.-nek a gyanú szerint okozott 32 millió forintos károkozás vizsgálatára is.

5./ Azt még Solymos László is elismerte, hogy az ügyvezetőváltás óta másfélszeresére nőtt a Vásár és Piac Kft. bevétele. Nem látott ugyanakkor sajnos összefüggést eme örvendetes tény és a hirdetési költségek általa kifogásolt emelkedése között. Pedig a két szám összefügg: a Mars téri piacnak és a városrészi kispiacoknak a multik több tíz- és százmilliós reklámköltéseivel kell felvennie a versenyt. Az eredmények egyértelműek (több mint 120 millióval növekedett a nettó árbevétel), s ez igazolja a marketingigazgató kinevezésének szükségességét is.
A korábbi vezetés ezt teljes mértékig elhanyagolta, és ez meg is látszott a vásárlói forgalom drámai visszaesésében. Ám akkor ennek sem volt következménye: sem akkor, sem most nem kifogásolta Solymos László, hogy miközben 2010-ben a Társaság 187 millió forint veszteséget realizált, akkor a korábbi ügyezetés 14,6 millió Ft jutalmat osztott ki az alkalamazottaknak… A Vásár és Piac Kft. egyébként most is nyögi a 2010 előtti ügyvezetés hibás döntéseinek anyagi következményeit, így még 2012-ben is – bírósági ítélet nyomán – több milliós kártérítést volt kénytelen kifizetni a 2009 adventi, hírhedtté vált bódébontás egyik károsultjának. De említést érdemel az előző ügyvezetés által felvett bankhitel-visszafizetési kötelezettség is, amely immáron évi több tízmillió forintos terhet ró a Társaságra.

A politikai indíttatásúnak tűnő vádaskodásokra igyekeztem szakmai választ adni, az elmúlt években elért eredmények, számok ugyanis igazolják a jelenleg végzett munka helyességét.

Szeged, 2013. április 4.

Erdei Péter ügyvezető
Szegedi Vásár és Piac Kft.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik