Belföld

Krízisközpontot adtak át a győri Szarvas utcában

Étkeztetést, orvosi ellátást is ellát a hajléktalanszállón.

Az intézmény összesen 270 fő elhelyezését biztosító férőhelyen komplex ellátást nyújt. Feladatait integrált intézményi formában látja el. Az intézmény szolgáltatásait a hajléktalanok a saját kérésükre, rászorultságtól függően vehetik igénybe.

Az intézmény által biztosított szociális szolgáltatások:

  • szociális étkeztetés, népkonyha
  • hajléktalanok nappali ellátása,
  • hajléktalanok átmeneti ellátása,
  • hajléktalanok rehabilitációs ellátása,
  • ápolást-gondozást nyújtó hajléktalanok otthona,
  • orvosi ellátás,
  • téli krízis ellátás.

A szolgáltatások igénybevételének feltételei:

  • hajléktalanság,
  • egészségügyi szűrővizsgálatok,
  • együttműködési készség.

Az Újvárosi Rehabilitációs Program keretén belül, a Jedlik Ányos híd nyomvonalának kialakítása miatt szükségessé vált a Stromfeld u. 5. sz. alatti, leromlott műszaki állapotú  telephely kiváltása. Ennek érdekében a Közgyűlés döntött a Szarvas utcában rendelkezésre álló ingatlan hajléktalan ellátás céljára szolgáló átalakításáról, amelyre a 2012. évi költségvetésében 250 millió forintot biztosított. A közbeszerzési eljárást követően ez év tavaszán megindult átalakítási munkálatok befejeződtek.

Népkonyha

A szolgáltatás a szociálisan rászoruló hajléktalanok számára napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít. Az étkeztetést igénybe vevők számára gyakran életmentő funkciót tölt be. A jelenlegi kapacitás (70 adag/nap) megfelel az átlagosan jelentkező igényeknek. A Népkonyha szolgáltatásait 100%-ban kihasználják az arra rászorulók.

Nappali melegedő (60 férőhely)

A szolgáltatást igénybe vevők létfenntartásának biztosítása érdekében a melegedőben folyamatos mentálhigiénés és szociális segítés folyik tanácsadással, ügyintézéssel.

Orvosi ellátás

A hajléktalan személyek háziorvosi ellátása történik.

Időszakos férőhelyek

A folyamatosan működő ellátórendszer a téli, kritikus időszakban 60 férőhelyes krízis ellátással egészül ki, amely a tárgyév november 1. napjától a következő év április 30. napjáig tart.

Az új helyen az eddigi szolgáltatások korszerű, az ágazati előírásoknak maximálisan megfelelő körülmények között működhetnek, amely a szakmai munka tovább fejlesztésére, megújítására is lehetőséget ad.

A Szarvas utca 26-30 szám alatti épület D lépcsőházában 12 lakás eredeti formájában megőrzésre, felújításra került és azokat bérlakásként a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat, mint bérbeadó működteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik