Belföld

Folyamatosan szivattyúznak Fejér megyében

Belvízi védekezés folyik Fejér megye déli részén is.

Adonyban a rendkívüli csapadék miatt felgyülemlett belvíz miatt a polgármester III. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán reggel. A belvíz körülbelül 200 hektáron mezőgazdasági területet öntött el, és telítette a Vetus Salina utca vízelvezető árokrendszerét. A védekezés részeként ezért a város külterületén lévő 5. számú belvízvédelmi csatornából a vizet az Adonyi főcsatornába emelik át. A szivattyúzással egy időben egy munkagép is segíti a Vetus Salina utcában a csapadékvíz elfolyását-mondta Szabó-Bisztricz Anett a Fehérvár24-nek.

Az Adonyi főcsatorna emelkedő vízszintje miatt I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda déltől az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben.

A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán továbbra is másodfokú, Gánton harmadfokú belvízvédelmi, Székesfehérváron elsőfokú árvízvédelmi készültség van.

Fejér megyében az éjszakai heves esőzés következtében délelőtt jelentősen megemelkedett a vízszint a Gaja-patak felső szakaszán és a Mór-Bodajk vízfolyáson, majd a délutáni órákban az apadás is megkezdődött. Bodajkon a vasútállomás melletti lakóház nincs veszélyben, a vasárnap kihelyezett homokzsákokat és nyúlgátat megelőző intézkedésként – egy esetleges későbbi árhullám miatt – még nem bontják el.

Dunaújvárosban egy Duna-parti hétvégi ház udvarának végében egy beton melléképület sarka alatt csúszott meg kis területen a talaj. A felújítás alatt lévő partfalon legördülő törmelék lezárt területre esett. Ercsiből is partfalcsúszásról érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. A Szőnyi István utca végén a felújított partfal rézsűzése csúszott meg körülbelül 50 méter hosszan. A partfal aszfaltozott teteje kettévált és alatta a földréteg 20-30 centiméter mélységben szétnyílt. A partfalcsúszás a lakosságra közvetlen veszélyt nem jelent, az érintett területen gépjárműforgalom nincs, a helyreállításról az önkormányzat gondoskodik.

Lepsényben két utcában belvízi védekezést végzett az önkormányzat a járási katasztrófavédelmi megbízott segítségével szerdán délelőtt. A Posta utcában egy családi házzal egybeépített melléképületbe folyt be a csapadékvíz, ezért a további károk megelőzése érdekében a házat homokzsákokkal vették körbe. A Vasút utcában egy családi ház mögötti mezőgazdasági területen megállt a talajvíz, amely beszivárgott az ingatlanon lévő szerelőaknába. Az utcában az árokrendszer lejtését markológépekkel megerősítették, amelynek eredményeként elindult a szántóföldön felgyülemlett víz lefolyása.

Vízeltávolítás miatt délután még három alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét. Móron két családi házba tört be a víz, Polgárdiban a Munkácsy Mihály-lakótelepen a vízgyűjtőaknák telítődtek, ezért a víz a garázsokba folyt. Mindhárom helyszínen az önkormányzati tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet az épületekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik