Belföld

Zöld energiákat hasznosít majd az épülő klinika

Petri Klinika (Petri Klinika)
Petri Klinika (Petri Klinika)

Jó ütemben halad a decemberben szerkezetkész állapotba került új, 265 ágyas klinikai tömb építése Szegeden.

A Szegeden most épülő új klinikai tömbbe a jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos technológiákat építik be – jelentette be szerdán sajtótájékoztató keretében a projekt vezetője.

Tapasztó Sándor elmondta, hogy a 265 ágyas klinikai szárny lapos tetőzetének 85 százaléka zöldtetős lesz, így az épület fűtési-hűtési energiaigénye csökken és fenntartása gazdaságosabbá válik. Korszerűsítik a homlokzati ajtókat és ablakokat, különféle árnyékolók alkalmazásával a hő bejutását korlátozzák, így az épület hűtésére sem kell annyit költeni, mint eddig.

Az épület hőenergia ellátását termálvízzel oldják meg, a melegvíz-ellátást a tetőn elhelyezett napkollektorok is segítik, illetve az épület jelentős külső hőszigetelést is kap. A korszerű orvos-technikai felszereléssel is gyarapodó új klinikai épület a fejlesztések által egyedülálló lesz a Dél-Alföldön – tette hozzá.

Nemesi Pál, az Aktív Kft.-vel konzorciumban a kivitelezést végző Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy már elkészült az épület teljes belső falazása. A beruházás a tervezett ütemben halad, így augusztusban megkezdődhet a műszaki átadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik