Belföld

Több ezer fiatal a Fejér Megyei Diáknapokon

Megkezdődött a visszaszámlálás a megyei középiskolások számára, két év után ismét Székesfehérváron rendezik meg a Fejér Megyei Diáknapokat április 5-7-e között.

A tehetségkutató seregszemlére csaknem ezerkétszáz megyei középiskolás jelezte részvételi szándékát 11 művészeti kategóriában. A központi helyszín a szervezést bonyolító Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza lesz, de számos intézmény kapcsolódik a háromnapos programhoz. A Diáknapok sikeres lebonyolítását valamennyi helyszínen önkéntesek segítik.

Fejér megye 53 középfokú oktatási intézménye közül 41 kapcsolódik a Fejér Megyei Diáknapokhoz, az iskolák nagy része székesfehérvári. Közülük a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 172, a Vasvári Pál Gimnázium 102, a Teleki Blanka Gimnázium 91 fővel képviselteti magát. Szép létszámmal, 86 fővel lesz jelen a Ciszterci Szent István Gimnázium is, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból pedig 98-an jönnek. Idén a már hagyományos tíz kategória mellett újdonságként a „Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok” területen is megmutathatják tehetségüket a diákok. Az új kategória igen népszerű, hiszen máris ötvenen jelentkeztek.

„A Fejér Megyei Diáknapok egyik legnagyobb hozadéka, hogy a fiatalok megismerhetik határaikat, és rájöhetnek, hogy tudatos önfejlesztéssel hova juthatnak el. Fontos a már meglévő lexikális tudásuk gyarapítása, fejlesztése.” – hangsúlyozta a programokat beharangozó sajtótájékoztatón Székesfehérvár alpolgármestere. Róth Péter a város Önkormányzata nevében jó szórakozást kívánt valamennyi résztvevő és szervező számára.

„A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában az 1960-as évekig visszamenőleg fellelhetőek olyan iratok, melyek szerint már abban az időben is megszervezték az eseményt. A tehetségkutatáson kívül a program fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak.” – nyilatkozta Juhász Zsófia igazgató. Hangsúlyozta, hogy az iskolák rendkívül jól reagáltak a felhívásra, nagyon sokan csatlakoztak a programokhoz. A Megyei Művelődési Központon kívül a Táncházban, a Felsővárosi Közösségi Házban, a Petőfi Kultúrtérben és a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában zajlanak a tizenegy kategória megmérettetései, a gálaműsort és az ünnepélyes eredményhirdetést pedig vasárnap 14.30 órától tartják a Vörösmarty Színházban Matuz János kreatív igazgató közreműködésével. Juhász Zsófia a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki az Önkormányzat támogatásáért, és hangsúlyozta: a programok sikeres lebonyolítását idén önkéntesek garantálják.

A Diáknapokhoz kapcsolódó önkéntes programban 30 fő vesz részt, akiknek tréninget is szerveztek. Jól felismerhető egyforma ruházatban, minden helyszínen jelen lesznek, és segítik a versenyzőket. –mondta Kovács Bernadett főszervező. Tájékoztatása szerint az önkéntesek igazolást kapnak elvégzett munkájukról, melyet beszámítanak a 2014-től érettségizőknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik