Belföld

Több ezer fiatal a Fejér Megyei Diáknapokon

Megkezdődött a visszaszámlálás a megyei középiskolások számára, két év után ismét Székesfehérváron rendezik meg a Fejér Megyei Diáknapokat április 5-7-e között.

A tehetségkutató seregszemlére csaknem ezerkétszáz megyei középiskolás jelezte részvételi szándékát 11 művészeti kategóriában. A központi helyszín a szervezést bonyolító Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza lesz, de számos intézmény kapcsolódik a háromnapos programhoz. A Diáknapok sikeres lebonyolítását valamennyi helyszínen önkéntesek segítik.

Fejér megye 53 középfokú oktatási intézménye közül 41 kapcsolódik a Fejér Megyei Diáknapokhoz, az iskolák nagy része székesfehérvári. Közülük a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 172, a Vasvári Pál Gimnázium 102, a Teleki Blanka Gimnázium 91 fővel képviselteti magát. Szép létszámmal, 86 fővel lesz jelen a Ciszterci Szent István Gimnázium is, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból pedig 98-an jönnek. Idén a már hagyományos tíz kategória mellett újdonságként a „Fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok” területen is megmutathatják tehetségüket a diákok. Az új kategória igen népszerű, hiszen máris ötvenen jelentkeztek.

„A Fejér Megyei Diáknapok egyik legnagyobb hozadéka, hogy a fiatalok megismerhetik határaikat, és rájöhetnek, hogy tudatos önfejlesztéssel hova juthatnak el. Fontos a már meglévő lexikális tudásuk gyarapítása, fejlesztése.” – hangsúlyozta a programokat beharangozó sajtótájékoztatón Székesfehérvár alpolgármestere. Róth Péter a város Önkormányzata nevében jó szórakozást kívánt valamennyi résztvevő és szervező számára.

„A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában az 1960-as évekig visszamenőleg fellelhetőek olyan iratok, melyek szerint már abban az időben is megszervezték az eseményt. A tehetségkutatáson kívül a program fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak, a közösségformálásnak.” – nyilatkozta Juhász Zsófia igazgató. Hangsúlyozta, hogy az iskolák rendkívül jól reagáltak a felhívásra, nagyon sokan csatlakoztak a programokhoz. A Megyei Művelődési Központon kívül a Táncházban, a Felsővárosi Közösségi Házban, a Petőfi Kultúrtérben és a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában zajlanak a tizenegy kategória megmérettetései, a gálaműsort és az ünnepélyes eredményhirdetést pedig vasárnap 14.30 órától tartják a Vörösmarty Színházban Matuz János kreatív igazgató közreműködésével. Juhász Zsófia a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki az Önkormányzat támogatásáért, és hangsúlyozta: a programok sikeres lebonyolítását idén önkéntesek garantálják.

A Diáknapokhoz kapcsolódó önkéntes programban 30 fő vesz részt, akiknek tréninget is szerveztek. Jól felismerhető egyforma ruházatban, minden helyszínen jelen lesznek, és segítik a versenyzőket. –mondta Kovács Bernadett főszervező. Tájékoztatása szerint az önkéntesek igazolást kapnak elvégzett munkájukról, melyet beszámítanak a 2014-től érettségizőknél.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.