Belföld

Milliárdos műkincsek lógnak a minisztériumokban

Parlament aulája (parlament aulája)
Parlament aulája (parlament aulája)

Szobrok, kerámiák, festmények, köztük például Szinyei Merse-, Csók István-, Rippl-Rónai-képek is fellelhetők a minisztériumok és a Parlament falai között – írja a Blikk.

A minisztériumok díszítésére ingyen kölcsönöz műtárgyakat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) múzeumoktól, például a Szépművészetitől vagy a Nemzeti Galériától, az alkotások másik része pedig már a KEF birtokában van. A kölcsönzöttek száma 650 körül mozog, becsült összértékük 1 milliárd 270 millió forint, és csaknem ugyanennyit ér a mintegy háromezer „saját” műtárgy is – közölték a lap érdeklődésére.

A Külügynél 32,8 millió forintot tesz ki a 100 ezer forintnál értékesebb műtárgyak „nyilvántartási értéke”, amelyek közt van Mednyánszky-, Koszta-, idősebb Markó-kép is. Az alkotások nagyobbik része a tárca vagyonkezelésében van, és a kisebbik hányada kölcsönzött.

Önállóan kezeli műkincseit viszont a Honvédelmi és a Külügyminisztérium. A HM épületében 290 átlagos értékű műtárgy, illetve másolat van, amely a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdona – értesült a Blikk.

A Parlament saját tulajdonában 95 alkotás van, a kölcsönzöttek száma a hatszázhoz közelít. Olyan nagy művészek képei lógnak a falakon, mint Munkácsy, Mednyánszky, Szőnyi. Az országházi műkincsek tételes listáján a Szent Korona  éppúgy szerepel, mint a Kossuth-szobor és Bernáth Aurél Munkásállam című hatalmas faliképe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik