Belföld

Egy tilos parkolásért csak egy büntetés szabható ki!

parkolas(210x140)(1).jpg (parkolás, mobilparkolás, )
parkolas(210x140)(1).jpg (parkolás, mobilparkolás, )

Dupla büntetést szabtak ki egy autósra tilosban parkolásért. Az esetet kivizsgáló ombudsman szerint az egyik bírságot a közterület-felügyeletnek vissza kell fizetnie.

Úgy tűnik, vége a Mikulás-csomagokkal teletűzdelt kocsik látványának. Vagy legalábbis a két-három büntetésből, amelyet egy tilosban parkoló autósra rónak ki, eztán elég lesz csak egyet befizetni.

Történt, hogy egy úrvezető a Fővárosi Állatkert előtt parkolt – szabálytalanul. Ezért 10 ezer forint helyszíni bírságot kellett fizetnie. Néhány nap múlva értesítést kapott arról, hogy az ügyben közigazgatási eljárás is indult, amelyben 30 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték.

Hiába ágált, az eljárást lefolytató rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a közigazgatási eljárásnak elsőbbsége van, ezért be kell fizetnie a bírságot, viszont a másikat vissza fogja kapni. A panaszos így is tett, a bírság összegét azonban nem kapta vissza.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A rendőrség álláspontja megfelelt az irányadó jogszabálynak, ezért Szabó Máté ombudsman megkereste a Fővárosi Közterület-felügyeletet. A hatóság azt válaszolta, hogy jogszerűen szabták ki a helyszíni bírságot, amely ellen a befizetés után nincs helye jogorvoslatnak, így lehetőségük sincs a bírság összegének visszautalására. Az esetet követő évtől e gyakorlatukon változtattak, és most már minden hasonló esetben így járnak el, ebben az ügyben azonban nem így tesznek – olvasható a közleményben.

Szabó Máté rámutatott: a helyszínen elhelyezett rendőrségi térfigyelő kamerák miatt biztos volt, hogy az autóssal szemben közigazgatási eljárás fog indulni, így lehetőség sem lett volna kiszabni a szabálysértési helyszíni bírságot. Az ombudsman szerint a közterület-felügyeletnek ezt a bírságot vissza kell fizetnie.

Tanulság: ne parkoljunk szabálytalanul. Vagy ha már így teszünk, csak körültekintően fizessünk. Vagy ha meggondolatlanul fizettünk, ne csodálkozzunk. Egy szó, mint száz: nehéz az úrvezetők élete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik