Belföld

Alpaka bébi született Szegeden

Az elmúlt évben egyáltalán nem. az idén viszont március 11-én megszületett Tia, az alpaka bébi. Bár anyja, Ibolya és apja, Kázmér szürkés színű, Tia csokoládébarna lett, tovább színesítve a csapatot.

A háziasított alpakák a dél-amerikai tevefélék közé tartoznak. Sokáig vita tárgya volt, hogy a guanakótól származnak-e, mint a lámák, vagy a nagyon értékes szőrű vikunyától. Bár régebben az előbbi nézet látszott valószínűbbnek, az utóbbi évek genetikai kutatási eredményei inkább azt támasztják alá, hogy a vikunyából háziasították az Andok indiánjai több ezer évvel ezelőtt.

Az alpaka egyre közkedveltebb háziállat Észak-Amerikában és Európában, nemcsak értékes szőre, hanem viszonylag egyszerű tartása miatt is. Ehhez hozzájárul, hogy közeli rokonánál, a lámánál kisebb és kevésbé agresszív, sőt, némelyik kifejezetten barátságossá válhat gondozójával. Az értéke erősen változik, volt, hogy egy tenyésztő egy magasan jegyzett, szemléken nyertes, bajnok példányáért akár 500 ezer dollárt is megadtak, de az átlagos ára 100 és 10 ezer dollár között mozog.

Bár a szegedi alpaka talán nem érne ilyen sokat az angol, amerikai és ausztrál piacon, számunkra így is nagyon értékes. A látogató is megnézhetik már a csikót, hiszen a családjával napközben együtt tölti az időt az alpaka kifutóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik