Belföld

Megújul az SZTE természettudományi karának központi épülete

Megkezdődött a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara (SZTE TTIK) központjának, a Bolyai-épületnek a felújítása.

Szabó Gábor rektor a fejlesztéssel kapcsolatos keddi tájékoztatón elmondta: az 1886-ban emelt, ma már műemlék épület állapota méltatlan volt az annak falai közt folyó tudományos munkához.

Az 1,28 milliárd forintból megújuló Bolyai-épületbe az akadémikus reményei szerint nemcsak az eddig ott működő dékáni hivatal, valamint a matematika, kémia, fizika és informatika tanszékek munkatársai és hallgatói térhetnek vissza a rekonstrukció után, hanem a kar által tervezett idegen nyelvű képzésekre érkező külföldi diákok közül is sokan tanulnak majd itt.

Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója közölte, a beruházás során a több mint 7 ezer négyzetméter alapterületű épületet a pincétől a padlásig felújítják. Új épületgépészeti és elektromos hálózat készül, kicserélik a tetőszerkezetet, a homlokzati nyílászárókat, a tantermek szellőzését hővisszanyerő rendszer biztosítja majd, s ahol lehet, energiatakarékos LED-világítást alkalmaznak.

Az épületrekonstrukció az SZTE által elnyert 2,2 milliárd forintos uniós pályázat részeként valósul meg, annak költségeiből mintegy 400 millió forintot fedez saját forrásaiból a felsőoktatási intézmény. Az egyetem a projekt részeként 800 millió forintból az orvos- és fogorvos-tudományi, gyógyszerészeti és biológiai képzés infrastruktúrájának javítása érdekében vásárol kutatási és oktatási eszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik