Belföld

Lassú ütemben növekedett a drogfogyasztás Győrben

Drogok szakértői tartottak konferenciát Győrben: A város évi ötmillió forintot költ a megelőzésre.

Az ifjúságügy a kábítószerügyi koordinációval együtt a Sportügyi államtitkársághoz került át az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül. Támogatásukkal a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda /NDI/ kezdeményezte a drogprobléma helyi kezelését elősegítő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok /KEF/ helyzetének áttekintését az új államigazgatási rendszerben. Ennek öt regionális konferencia ad teret.

Az első konferenciát a győri városházán rendezték, amelyen a Nyugat-Dunántúl területén működő KEF-ek szakemberei vettek részt. A konferencián Győr mellett a Kapuvár-Beled Kistérség, Csorna, Keszthely, Székesfehérvár, Veszprém város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumai képviseltették magukat. A műhelykonferencia az államigazgatás különböző területein, szintjein dolgozók közötti együttműködést kívánja elősegíteni az egyre növekvő drogprobléma hatékonyabb kezelése érdekében.

A tanácskozáson dr. Grezsa Ferenc NDI irodavezető megnyitó beszédében hangsúlyozta, Győr nagyszerű helyszín a regionális sorozat nyitányának, hiszen itt mintaértékű munka folyik a drogmegelőzést illetően. Mint mondta, a győri KEF nem elszigetelten koncentrál a droghelyzet kérdéseire, hanem azt a jelen társadalmunk egyéb problémáival együtt vizsgálja. Hozzátette, ez a szemlélet visszaköszön az új nemzeti drogstratégiában is. Müller Éva az EMMI Sport-és Ifjúsági Főosztályának vezető-helyettese hozzáfűzte, a győri egyeztető fórum a legjobban működő az országban, ezért városunk szervezetét kérik fel a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok képviseletére a Kábítószerügyi Egyeztető Tanácsban.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a városi KEF elnöke megköszönte az elismeréseket, majd kifejtette, az eredmények mögött széleskörű összefogás rejlik. Hozzátette, az önkormányzat évi ötmillió forintot biztosít a városi drogstratégia feladatainak végrehajtására. A szervezet rendszeresen elemzi a győri droghelyzetet, amiből az is kiderül, bár a droghasználat városunkban is növekvő tendenciát mutat, az elmúlt elemzési időszakhoz képest a növekedés üteme lassult. „Mindez persze csak részeredmény, a megelőzésre továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, mert a droghasználat napjainkban az egyik legnagyobb veszély a gyermekeinkre nézve.„

A marihuána a leggyakoribb

A 2011-es, harminchat európai országra kiterjedő ESPAD felmérés magyarországi eredményeiből kitűnik, hogy a magyar 16 évesek messze az európai átlag fölötti arányban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. Amellett, hogy a magyar tinédzserek „asztal alá isszák és dohányozzák” az európai átlagot, külön aggasztó és az egészségtelen szerhasználati szokásokat mutatja, hogy gyógyszerek alkohollal történő fogyasztása már kétszerese az európai átlagnak. Rontja a helyzetet az is, hogy míg az európai kamaszok többsége a szeszes italok közül a sört választja, addig a magyarok töménypártiak. – mondta el előadásában Miklósyné Bertalanfy Mária a győri önkormányzat Humánpolitikai Főosztályának munkatársa, a győri KEF alelnöke.

Az illegális szerhasználat értékei is emelkedést mutatnak. A leggyakrabban használt illegális szerek között jelenik meg a marihuána, amelynek fogyasztását illetően, a 2011-es ESPAD új fejleménye, hogy ha hajszállal is, de 16 év után először ebben is megelőztük az európai átlagot. Bár a kábítószer-probléma az egész társadalom ügye, a fiatalok fokozottan érintettek benne, hiszen a pszichoaktív szerek kipróbálása, alkalmi, illetve rendszeres használata erre az életkorra a legjellemzőbb. A Győrben elkezdett konferencia-sorozaton a megelőzés még hangsúlyosabb módjáról, a KEF-ek hatékonyabb működéséről is tanácskoznak a szakemberek.

A Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által működtetett honlapon (kef.gyor.eu) számos olyan információ megtalálható, amely nem csak a szakemberek munkáját segíti, de a fiatalok és a szülők számára is hasznos a drogmegelőzés terén.

Forrás: Győr.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik