Belföld

Földcsuszamlás a Balatonnál – lezárták a 7-est

Leomlott a magaspart Fonyódnál. A 7-es utat lezárták, nyaralóházak is veszélyben vannak.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a talaj felázott a mélyebb rétegekben is. A magas partfalak mentén több helyen földcsuszamlás volt. Legutóbb Fonyódon indult meg a magaspart. A 7-es útra még nem csúszott rá, de elővigyázatosságból lezárták Fonyód és Alsóbélatelep között.

Az eddigi vizsgálatok szerint hét nyaralóházat is veszélyeztet a falomlás, kitelepítésre viszont nincs szükség.

A hétvégén Tolna megyében is volt nagyobb földcsuszamlás, egy nő megsérült.

Fotó: Facebook / Televízió Fonyód

A polgármester a Somogy Televízióban emlékezetett, hogy nagyobb esőzésekkor már máskor is előfordult, hogy megindult a part. Legutóbb 2010-ben okozott riadalmat: akkor 30 méter magasból egy köbméternyi föld zúdult az útra. Senki sem sérült meg, de tragédia is lehetett volna, hiszen egy veszélyes kanyarba hullottak löszfal darabjai.

Hidvégi József szerint félő, hogy ha minden 4. évben 2-3 méter le fog omlani, akkor előbb-utóbb el fogja érni a lakóházakat, vagy a kripta villát, ami csak 5 méterre van a magas parttól.

Két éve leomló löszfal temetett maga alá egy hatéves kisfiút és egy 11 éves kislányt Ádándon. A gyerekek a családi ház udvarán játszottak, miközben kettejük szülei a partfal megtámasztásán dolgoztak. Ekkor zúdult le a lösz, ami az egyik munkást betemette mellkasig, ekkor kaptak észbe a felnőttek, hogy a gyerekek is a földtömeg alatt lehetnek. A Kaposvári Törvényszék egy év tíz hónap fogházbüntetésre ítélte jogerősen az apát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az indoklás szerint, építési engedély hiányában kezdtek neki a családok a támfal építésének és nem fordítottak kellő figyelmet a gyerekekre munka közben.

A veszélyes partfalak problémája a sorozatos omlások és a halálos balesetek után sem oldódtak meg. Fonyód polgármester megoldást sürget, mielőtt még megismétlődne az ádándi tragédia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik