Belföld

Árad a Rába: Vágnál harmadfokú szinten tetőzhet

Kedd reggel 6 órától elrendelték az elsőfokú készültséget a térségben.

FRISS 17.01 – A harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállással is tetőzhet az esti órákban Győr-Moson-Sopronba belépve a Rába Vágnál, de lejjebb, Árpásnál ennél alacsonyabb csúcs várható – közölte kedd délután a Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Tájékoztatásuk szerint a megyehatáron fekvő Mórichidánál elhúzódóan tetőzik a Marcal, és mivel csütörtök reggel újabb esők várhatók, csak jelentéktelen mértékű apadásra lehet számítani, és újabb áradás is elképzelhető.

(12.27) – A legfrissebb adatok alapján 16 ezer hektárt borít belvíz Győr-Moson-Sopronban. Több folyószakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a Rábán levonuló árhullám miatt több szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Ugyanakkor a Cuhai- és a Sokoróaljai Bakony-ér hétfő hajnalra tetőzött, és már mindkét vízfolyás apad, utóbbin azonban még folynak a vasárnap megkezdett védekezési munkák.

Hozzátette: a megyében másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Rábca mentén és a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon, elsőfokú pedig a Fertő-tó és a Marcal mentén, valamint a Rába felső szakaszán.

Korábban:

Árad a Rába az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területéhez tartozó teljes szakaszán, öt helyen pedig első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben Győr-Moson-Sopron megyében – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn este.

A vízállás Ragyogónál kedd reggel érheti el az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet, ezért kedd reggel 6 órától elrendelték az elsőfokú készültséget a térségben. A folyó Nick alatti szakaszán Vágnál az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint körüli, Árpás térségében az elsőfokú készültséget meghaladó vízszintek kialakulására számítanak tetőzéskor a szakemberek. A tetőzés kedden nap közben várható Vág és Árpás térségében.

Győr-Moson-Sopron megye öt belvízi szakaszán van már belvízvédelmi készültség. A Rábca mentén, továbbá Kapuvár térségében és Árpásnál másodfokú a belvízvédelmi készültség, ezeken a területeken éjjel-nappal szivattyúznak. A Marcal mentén és a Fertő tó térségében elsőfokú a belvízvédelmi készültség, itt nappal működnek a szivattyúk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik