Belföld

Utakat zártak le a belvíz miatt

Győr-Moson-Sopron megyében is komoly gondokat okozott a belvíz, a tűzoltóságot száz esetben riasztották országszerte.

11.29 – Hétfő hajnalban tetőzött a Cuhai Bakony-ér Mezőőrsnél, és reggel megkezdődött az apadás. A lakóházakat az áradásától megvédte a nyúlgát, amelyet húsvét vasárnap éjfélig építettek ki a Győr közeli községben – mondta Farkasdi Károly polgármester hétfőn délelőtt.

A vízszint fenyegető emelkedése tette szükségessé az intézkedést – ismertette a település vezetője. Elmondása szerint a faluból több tucat ember érkezett rohanvást a helyszínre, amikor vasárnap délután meghallották a félrevert harangok szavát. A segítők száma egyre nőtt, így összességében 100-120 ember és hat munkagép dolgozott a gáton. A földből épült nyúlgátat fóliával lefedték, a tetejére 3000-nél több homokzsákot raktak. A munkagépek több ezer köbméter földet mozgattak meg. A védekezést katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek segítették.

Farkasdi Károly felidézte, hogy a Cuhai Bakony-ér három évvel ezelőtt is megáradt, akkor is nyúlgáttal védekeztek, amit azonban utóbb elbontottak. A polgármester szerint az ér mintegy 700 méteres szakaszán kellene kiegyenesíteni a vízközlekedést lassító kanyarokat, hogy az áradások ne fenyegessék a lakóházakat.

Korábban: Győr-Moson-Sopron megye területén ár- és belvíz miatt elzárt település nincs. Ugyanakkor Pusztacsalád és Iván, valamint Fertőszentmiklós és Csapod között teljes útzár van érvényben. Szintén a belvíz miatt a 8517-es úton Agyagosszergénynél, a 8613-as úton Gyórónál, a 8626-os úton Und és Zsira között, továbbá a 8627-es úton Röjtökmuzsalynál van érvényben félpályás útlezárás. A 8621-es úton Vitnyédnél pedig útszűkületet okoz a belvíz.

A főutak burkolata vizes vagy sónedves, a mellékutaké vizes vagy száraz, a látótávolság jó, közúti balesetről nem érkezett bejelentés társaságunkhoz.

Vasárnap beszámoltunk arról is, hogy a Cuha patak áradása miatt gátat építettek Mezőörsön, ahol a tűzoltóság és a helyiek is részt vettek a munkában.

Vasárnap estétől hétfő reggelig összesen közel száz riasztást kaptak a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei, ezeknek több mint fele műszaki mentés volt, néhány kivételtől eltekintve valamennyi az ár- és belvízi védekezéshez kapcsolódott – tájékoztatta az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Közleményük szerint a magyarországi folyószakaszokon 1206 kilométeren első- (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 130 kilométeren másod- (Hortobágy-Berettyó, Takta), illetve az Ipolyon 5 kilométer hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség volt vasárnap. Tíz megye harminchat településén árvízi, tizenhárom megye hatvankét településén belvízi védekezést folytattak.

(Fotó: Krizsán Csaba)

Nógrád megyében hétfőre virradó éjszaka tovább csökkent a vízfolyások áradásának intenzitása, reggel hat órakor az Ipoly Ipolytarnócnál 406 centiméteren állt. Hajnali három órakor a településen két család jelezte, hogy szeretné elhagyni otthonát, így őket – összesen tíz embert – a volt általános iskolában kialakított befogadóhelyre vitték. Ipolytarnócon a szakemberek hétfőn délelőttre várják a tetőzést. A Dobroda-patak szintje Litkénél az éjszaka tovább csökkent, így ott senkit sem kellett kitelepíteni.
Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Rába körmendi szakaszán, ahol az előrejelzések alapján hétfőn a reggeli órákban harmadfokot meghaladó tetőzésre számítanak. A megye kisebb folyóin tovább folytatódik az apadás.

Zala megyében szintén tovább javult az esőzések miatt kialakult helyzet. A Murán még emelkedik ugyan a vízállás Letenyénél, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már megindult az apadás és az alsó szakaszokon is tetőzés közeli állapotban vannak a vízfolyások. A Zala folyó középső szakasza is apad, így már levonulóban az árhullám. A folyó Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött: a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, de az épületeket homokzsákokkal sikerült megvédeni.

Győr-Moson-Sopron megyében a Cuha-Bakonyér vízszintje az éjszakai folyamatos növekedés után a hajnali órákra megállt, majd lassú apadás kezdődött. A helyszínen folyamatos a figyelőszolgálat. Az éjszaka Vitnyéden is megkezdték a helyi vízkárelhárítási védekezést, a vasúti töltés mentén még folynak a munkálatok, a GYSEV szerelvényei a térségben csökkentett sebességgel haladnak – tájékoztatott az OKF.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!