Belföld

Megfejthető-e az ember?

Betegség miatt módosult a szegedi Nobel-díjasok részvételével zajló tudományos konferencia. Bert Sakmann azonban villáminterjút adott a Szeged24-nek.

Hétfőn estére eredetileg két Nobel-díjas érkezett volna a Szegedi Tudományegyetem idei kétnapos XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájára: Aaron Ciechanover izraeli kémikus és Bert Sakmann német fiziológus. Tavaly a Szent-Györgyi Albert Emlékév alkalmából szervezett tudományos rendezvénysorozaton  –  amelynek kilenc Nobel-díjas vendége is volt – már mindketten jártak Szegeden.

Aaron Ciechanover azonban súlyos légúti fertőzést kapott, így kénytelen volt lemondani a konferenciát. Ő egyébként a sejt fehérjefeldolgozó rendszerében lévő kis  szabályozási anyag az úgynevezett ubiquitin  közvetítette fehérjebontás felfedezésért kapott 2004-ben három tudóstársával megosztott  Nobel-díjat.

Így most csak Bert Sakmann érkezett meg hétfőn este, és csak ő vesz részt többek közt azon a kerekasztalasztal-beszélgetésen, amelyen hazai kutatók, középiskolások, és egyetemi hallgatók mondanak véleményt a hazai és a nemzetközi tudománypolitika legizgalmasabb kérdéseiről. Bert Sakmann Ervin Neherrel a gerincvelő vizsgálatában dolgozott ki egy úttörő, elektrofiziológiai módszert, az úgynevezett patch-clamp technikát, amely a fájdalomkutatásban alkalmazható. Ezért kapott társával 1991-ben Nobel-díjat.

Bert Sakmann megérkezésekor a Szeged24 kérdésére úgy vélte: ma a legizgalmasabb tudományos kérdés az emberi agy.

B.S.:Most az a legizgalmasabb kérdés, hogyan működik az agy, a sejtek hogyan hoznak döntéseket. Azaz, hogyan jön létre az agyban az a dinamika, amely alapján egy döntést meghozunk.”

Már felfedezték a genomtérképet, de megfejthető-e az agy a tudomány jelenlegi állása szerint?

B.S: „ Nem, most nem, de a későbbi technológiák ezt majd lehetővé teszik.”

Megfejthető-e az aggyal az ember?

B.S: „ Erre a kérdésre nem igazán tudok válaszolni. Az ugyanis csak egyetlen dolog, hogy felfedeztük az agysejtek működését, de az agy jelzése az egészen más. Az egy sokkal mélyebb probléma. Tehát miután megfejtettük a sejtek működését, még előttünk áll az a kérdés: hogyan zajlik az ingerület átadása az agyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik