Belföld

Csongrád megyei belvízi körkép

Balástyán és Felgyőn folyik első- és másodfokú belvízi védekekezés nehéz körülmények közt, de a katasztrófavédők felkészültek a gyors segítségnyújtásra.

Megyénkben Balástyán (I. fok) és Felgyőn (II. fok) folyik belvízv elleni védekezés – jelentette a Szeged24-nek a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Hat ember dolgozik, munkájukat szivattyú és más munkagép segíti. A vízelvezető rendszerek – bár néhol beavatkozás szükséges – egyelőre képesek elvezetni az elolvadt vastag hótakaró, illetve a közelmúltban lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt összegyűlt vízmennyiséget.

Az előrejelzések egyelőre jelentős szórást mutatnak a várható csapadék mennyiségét illetően, de rosszabb esetben akár további 30 mm eső is hullhat az előttünk álló hét folyamán. Ez a mennyiségújabb településeken teheti szükségessé belvízvédelmi fokozat elrendelését, illetve komoly beavatkozásokat is igényelhet.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészült a segítségnyújtásra. A rendelkezésére álló eszközök, anyagok – szivattyúk, homokzsákok, stb. – készenlétbe helyezése már hetekkel ezelőtt megtörtént – szól a beszámolójuk. “Amennyiben a védekező önkormányzatoknak technikai segítségre lenne szüksége, azt akár egy órán belül ki tudjuk elégíteni” -írják.

Az igazgatóság szerint a zavartalan információ-áramlás is feltétlen szükséges az eredményes védekezés érdekében. Ezért a katasztrófavédelmi megbízottak útján, a közbiztonsági referenseken keresztül folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az érintett önkormányzatokkal, a helyi védelmi bizottságokkal, valamint a vízgazdálkodási társulatokkal. Ügyeleti szolgálataik pedig kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-Alföldi Állomásával, illetve az ATIVIZIG szakembereivel is. Emellett ellenőrizték a területi rendeltetésű polgári védelmi szervezetek, az árvízvédelmi komplex csoportok készenlétét is.

A katasztróvavédők  megnyugtatatásul azt is közölték, hogy rendelkezésükre áll egy olyan komoly munkagép – parkkal, illetve szállító kapacitással rendelkező bázis, mely szükség esetén néhány órán belül bevethető a védekezés támogatására.

A szakemberek a lakosság segítségét is kérik. Azt, hogy az ingatlantulajdonosok fokozottan ügyeljenek a vízelvezető rendszerek tisztaságára, az átereszekek átjárhatóságára, hiszen sokszor csak egy árokba hullott faágat kellene eltávolítani, hogy rengeteg kellemetlenséget, esetleg többmilliós kárt előzzünk meg. Tehát a katasztrófavédők azt kérik tőlünk, hogy tegyük meg ezt a mozdulatot, vagy legalább értesítsük a hatóságokat, mert szerintük a vizek kártétele elleni védekezés csak összefogással lehet igazán hatékony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik